Stora skillnader i äldreomsorgen

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Socialstyrelsen konstaterar att det är stora skillnader på äldres vård och omsorg i Sverige. Det gäller allt från personalkontinuitet till läkemedelsförskrivning.

Socialstyrelsens rapport om hur vård och omsorg för äldre ser ut över landet är färdig. Där konstateras att det är stora skillnader i vilken vårdmiljö brukare och patienter möter. I hemtjänsten möter äldre i genomsnitt 15 olika personal under en period av två veckor, men siffran varierar stort mellan kommuner, från fyra till 26 personer.

– Det är önskvärt att de äldre, i den mån det går, får vård och omsorg av samma hemtjänstpersonal eftersom det innebär en trygghet och minskar risken för felbehandling. 15 olika personer på två veckor är relativt många, och då är inte nattpersonal eller de som arbetar med hemsjukvård inräknade. Brister i personalkontinuitet är ofta ett tecken på att verksamheterna regelbundet bör se över sin planering, säger Kalle Brandstedt, utredare vid Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Förskrivningen av läkemedel till äldre på särskilda boenden varierar också stort. I vissa kommuner skrivs inga läkemedel, som av Socialstyrelsen listats som olämpliga, ut – medan en femtedel av de boende kan få dem i andra kommuner. Skillnaderna gäller även psykofarmaka, där andelen boende med dessa läkemedel varierar från fyra till 32 procent. Den stora variationen kan bland annat förklaras med skillnader i lokala rutiner.

Sammantaget får fler äldre tio eller fler läkemedel. Den här ökningen var mellan två och tre procent jämfört med året innan.

– Läkemedel kan bidra till bättre hälsa och ökad livskvalitet, men samtidigt finns risk för biverkningar, fallolyckor och att läkemedlen interagerar med varandra. Till exempel kan läkemedel som räknas som olämpliga för äldre, exempelvis tramadol och stesolid, innebära en betydande risk för biverkningar. Och om en äldre person får många olika psykofarmaka kan det vara tecken på brister i personens läkemedelsbehandling, säger Kalle Brandstedt.


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

"Vi får en vrickad bild av Sverige"

Villrådiga politiker som försöker laga det som inte är trasigt – Det och mycket annat diskuterades under årets Forska Sverige-dag.

Ingen ökad risk för stroke vid migrän utan aura

Stort tillslag av illegala läkemedel

25 miljoner beslagtagna tabletter och över 3 500 nedstängda webbsidor blev resultatet efter den årliga internationella operationen mot olagliga läkemedel.

Får hedersutmärkelse

Moberg förstärker

Forskningen i Solna stärks upp rejält

Nu invigs den nya stora forskningsbyggnaden Bioclinicum vid Karolinska universitetssjukhuset. En yta på 40 000 kvadratmeter med plats för bland annat 195 laboratorier står snart redo.

Han blir rektor i Växjö

Arkiv

Positivt EMA-svar för Neurovive

Första nya behandling mot svårbehandlad leukemi på 25 år

Från vin- och spritjätte till barncancerfonden

Tarmsjukdom i barndomen kopplad till ökad cancerrisk

Barn som insjuknar i inflammatorisk tarmsjukdom har ökad risk för cancer, både i barndomen och senare i livet.

Klinisk prövning närmare för stamcellsbolag

Epigenetik som orsak eller verkan

Budgeten i korthet

Den nådiga luntan omfattar drygt 3900 sidor – Här har Life Science Sweden sammanfattat några av förslagen inom utgiftsområdet Hälsa och sjukvård.

Boule utser ny CFO

Svenskt genombrott i malariaforskningen

Forskare från Sverige, Tjeckien och Burkina Faso har upptäckt varför människor ur folkgruppen fulani är mer motståndskraftiga mot malaria.

Nobelpristagarens tips till entreprenörerna

Det går att starta företag på idéer inom medtech och medicinska behandlingar, men det kostar på. Här delar nobelpristagaren Arvid Carlsson med sig av sina bästa tips för att ta sin forskning till nästa nivå.

De får Forska Sveriges pris

En världskänd forskare och en svensk politiker som båda utmärkt sig för sitt engagemang i att lyfta medicinsk forskning, innovation och patientnytta. Nu får de hedervärda utmärkelser.

Får utmärkelse för allergitester

Malin Lindstedt tilldelas stiftelsen Forska utan djurförsöks utmärkelse Nytänkaren för sina banbrytande allergitester.

Göteborgsforskare: "Vi vet vad du äter"

Med nya biomarkörer kan forskarna se vad du har ätit, något som nu gett resultat i en stor diabetesstudie.

Han får SRF-stipendium

CMC Contrast förvärvar – blir Ascelia

Kancera tecknar formuleringsavtal

Stig Wall till globalt institut

Behandling halverar återfallsrisken

Nätet lockar

Nyförvärv till Göteborg

Snabbt införande av botande hepatit-läkemedel

Mobiltelefonplast styr bakterier

Börsras för Probi

Follicum rekryterar

Historiskt godkännande av genterapi

Medivir outsourcar substansbibliotek

Labtechbolag siktar mot börsen

Storbolag i samarbete mot Parkinson

Tar in nya pengar

Sänd till en kollega

0.152