23948sdkhjf

EMA-chefen: Dåliga produkter måste stoppas

Snabbare väg för nya läkemedel, antibiotikaresistens och omlokaliseringen av EMA – Diskussionerna var många när Guido Rasi, vd EMA, och sjukvårdsminister Gabriel Wikström möttes på scen under årets läkemedelsriksdag.

- I bästa fall är det en av tusen molekyler som till slut når patienten men oftast är det snarare en av tiotusen. Vi måste tänka på att det bakom siffrorna med misslyckade kliniska studier döljer sig tusentals människor, och vi vill inte att människor ska behöva genomgå studier i onödan. Vi måste bli bättre på att stoppa dåliga produkter tidigt och ge stöd åt de bra så att de snabbt kan nå patienterna, sa Guido Rasi vd för den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

EMA-chefen berättade

om olika strategier som myndigheten arbetar efter för att snabba på processen ut till patient.

- Vi försöker nå de små bolagen tidigt och arbetar aktivt med att ge stöd åt små- och medelstora företag. Har du rätt produkt så vill vi hjälpa dig fram till ett godkännande. Vi vill att de bra projekten ska lyckas men de dåliga ska stoppas så tidigt som möjligt.

Hälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström poängterade att när det kommer till utmaningen med att hitta nya modeller för prissättning av läkemedel så måste vi tänka brett:

- Systemet vi använder idag kanske inte passar framtidens mediciner. Vi måste, och ska, hitta ett långsiktigt hållbart system. Jag vill understryka vikten av att ett framtida system tar både dagens och framtidens utmaningar i beaktande. Och patientvärdet ska alltid vara i fokus.

Vidare lyfte Wikström ett varningen finger:

- Hotet om antibiotikaresistens ska inte underskattas! Det är en av våra hörnpelare som är under hot. Vi måste begränsa användningen av antibiotika men vi behöver även utveckla nya. Vi har tillsammans orsakat detta problem men vi kan även lösa det tillsammans. Vi pratar mycket om antibiotika men vi måste prata ännu mer om det och ändra vår syn på det. Antibiotika är inte ett läkemedel bland alla andra. Antibiotika är själva infrastrukturen. Det kommer fram nya fantastiska behandlingar, blanda annat revolutionerande cancerläkemedel, men vissa av dessa blir meningslösa om vi inte har fungerande antibiotika.

Tidigare EMA-chefen Thomas Lönngren gav statsrådet Wikström en knivig fråga då han undrade hur vi ska ställa oss till nya cancerläkemedel som gör idag dödliga diagnoser till kroniska tillstånd men som kommer att innebära enorma kostnader.

Gabriel Wikström rev ner skratt när han torrt tackade för den enkla frågan, men konstaterade sedan att frågan saknar ett perfekt svar, men att han är övertygad om att vi kommer att hitta lösningar som kommer att vara acceptabla när problemet väl är en realitet. Precis som att det befarades att systemet skulle kollapsa när de nya medicinerna mot hepatit C kom men att vi i Sverige hittade lösningar som gjort andra länder avundsjuka.

Med EMA-chefen Rasi som huvudtalare på årets läkemedelsriksdag gled ämnet inte osökt in på frågan om omlokaliseringen av EMA.

- Jag vet inte om ni lyckas få EMA hit eller inte. Men ni har den starkaste läkemedelsmyndigheten i Europa. Hur det än går så kommer ni att få fördelar vart vi än flyttar, och ni kommer att få bidra, sa Rasi.

När Rasi klivit av scenen sa han även till Life Science Sweden att:

- Sverige är ett underbart land med mycket industri, stor akademi och mycket kunskap. Det är alltid en glädje att komma hit!

Gabriel Wikström i sin tur påpekade att diskussionen inte ska handla om olika länder utan om vilka EMAs behov är och vart de bästa kan uppfyllas.

- Vi vill framför allt ha en snabb process. En långdragen sådan skulle riskera att orsaka kompetensförlust från EMA, och det skulle även innebära problem för patienterna och för industrin.

Avslutningsvis sa Gabriel Wikström skämtsamt:

- I detta lilla slutna sällskap kan jag säga att om vi kan möta de behov EMA har och se till att det blir en snabb process så tror jag att möjligheten att få EMA hit till Sverige är stor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064