23948sdkhjf

Uppdaterade riktlinjer för vaccination

Nu rekommenderas för första gången allergivaccination till patienter med allergisk astma som utlösts av husdammskvalster.

Enligt de nyligen uppdaterade internationella riktlinjerna för astmabehandling är allergen immunterapi i tablettform nu rekommenderat som behandlingsalternativ till patienter med allergisk astma som utlösts av husdammskvalster.

Rekommendationen baseras bland

annat på en studie i vilken effekten av en vaccinationstablett mot husdammskvalsterallergi, Acarizax, utvärderades hos 834 vuxna med kvalsterutlöst allergisk astma. Studieresultaten som publicerades i tidskriften JAMA visade bland annat att behandling med Acarizax medförde 34 procents minskad risk att drabbas av medelsvåra till svåra försämringsepisoder av astma jämfört med placebo.

Det är första gången som allergen immunterapi rekommenderas som behandlingsalternativ enligt de internationella riktlinjerna för astmabehandling.

Allergisk rinit och allergisk astma är starkt kopplade till varandra. Hälften av patienterna med allergisk rinit orsakade av husdammskvalster har också astma.

Läs även:
Ok för vaccin mot rotavirus
Folkhälsomyndigheten gör tummen upp för att Sverige inför allmän vaccination mot rotavirusinfektion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079