23948sdkhjf

Svensk diagnostik i stort cancerprojekt

Biovica deltar i europeiskt utvecklingsprojekt för nytt cancer-läkemedel med sin teknik för att hitta biomarkörer.

Med hjälp av två miljoner från Vinnova kommer svenska biotechföretaget Biovica att vara en del av ett stort projekt med ett nytt läkemedel. Det nya läkemedlet är en så kallad Sumo-ylation-hämmare och heter Sublyme, utvecklat av nederländska UbiQ.

Biovicas bidrag är att de kan med hjälp av biomarkörer identifiera tumören under behandling. Läkemedlet behandlar diffust storcelligt B-cells lymfom som är en form av blodcancer. Det är en av de vanligaste formerna av lymfom och det finns ett stort behov av nya läkemedel och diagnostiska metoder för att övervinna behandlingsresistenta former av sjukdom.

Diagnostiken kommer att användas i prekliniska modeller för att ge tidiga signaler på tumörtillväxt-hämmande effekter under läkemedelsutvecklingen.

Sublyme-projektet rankades högt i utvärderingen vilken tar hänsyn till innovationshöjd, marknadsbehov och potential. Projektet rankades som nr 31 av 376 Euorostar-ansökningar på europeisk nivå och som nr 6 i Sverige.

– Att ha med Biovica i projektet som partner är mycket värdefullt eftersom en icke-invasiv biomarkör som Divitum kan vara en signifikant fördel i utvecklingen och marknadsföringen av vår SUMOi-behandling. DiviTum är ett mycket viktigt verktyg i den prekliniska fasen och att göra läkemedlet redo för kliniska studier och det kan medföra konkurrensfördelar, säger Alfred Nijkerk, vd för UbiQ, i pressmeddelande från företaget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094