23948sdkhjf

WHO-toppar i Stockholm

– Passa på att se er runt i Stockholm när ni är här, det är en vacker stad, men ni får inte lämna mötet förrän ni skrivit under, sa Marc Sprenger, WHO, på högnivåmötet om antibiotikaresistens i Stockholm.

I maj 2015 antog WHO den globala handlingsplanen mot antibiotikaresistens. Ett av de strategiska målen i handlingsplanen är att stärka evidensen på området genom en ökad global övervakning. Därför har WHO utvecklat det globala systemet för övervakning av antibiotikaresistens, GLASS, där har Sverige varit ett av de drivande länderna.

Under två dagar

samlades delegater från 48 länder i Stockholm för att diskutera hur systemet kan implementeras, vidareutvecklas och spridas till fler länder.

– Det här mötet är ett logiskt resultat av ett mångårigt arbete i Sverige kring antibiotikaresistens. Allt fler inser problemet, ända upp i FN, vilket är lovande, förklarade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

GLASS, Global Antimicrobial Resistance Surveillance System, är ett system för att samla in och rapportera standardiserad, jämförbar och validerad data om antibiotikaresistens på nationell nivå och sedan göra all data tillgänglig och jämförbar mellan länderna – data som kommer att ha en viktig roll i arbetet mot antibiotikaresistens både på lokal och global nivå.

På högnivåmötet i Stockholm samlades experter från 48 länder för att dela med sig av sina erfarenheter, för att lära sig mer om GLASS och för att tillsammans vidareutveckla övervakningssystemet.

Marc Sprenger , chef för WHO:s sekretariat för antimikrobiell resistens, underströk Sveriges viktiga roll i detta arbete.

– Sverige är mest känt för Abba men på samma nivå hittar ni Otto Cars (professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och expert i FN:s grupp mot antibiotikaresistens, reds anm). Han är nestorn på området och den som har satt antibiotikaresistens på den globala agendan.

För att lyckas med GLASS krävs nationella handlingsplaner, något som Marc Sprenger beskrev som en hörnsten i hela systemet och han sträckte ut en hand till samtliga deltagare.

– Kom till oss så tittar vi på hur vi kan stötta er i utvecklandet av er nationella handlingsplan. Det är ni på nationell nivå som är hjältarna, det är ni som förändrar.

Detta var det andra mötet om GLASS och under två dagar diskuterades arbetet med implementering både i seminarier och i mindre diskussionsgrupper. Men Marc Sprenger uppmanade även besökarna att passa på att njuta av Stockholm, men med en skämtsam hake:

– Passa på att se er runt i Stockholm när ni är här, det är en vacker stad, men ni får inte lämna mötet förrän ni skrivit har under.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svenskt i topp i rankning över mest efterlängtade läkemedlen 2023
Hon blir ny hälso- och sjukvårdschef på SKR
Neogap får tummen upp för att starta klinisk studie
Carolin Wiken är ny vd för Geelmuyden Kiese i Sverige
Eugen Steiner föreslås bli styrelseordförande i Bioarctic
KI-studie: CAR-T visade effekt mot äggstockscancer hos möss
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094