23948sdkhjf

Stark uppslutning för svensk life science

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Regeringens seminarium blev till en manifestation för den svenska life science-miljön.

Det blev en välbesökt tillställning när fyra ministrar bjöd in till en heldag om svensk life science som en del av kampanjen för att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Sverige. I publiken fanns ledande företrädare för företag, myndigheter, akademi och intresseorganisationer. Flera representanter för andra länders ambassader i Sverige var också på plats.

Förmiddagen bjöd på en rundvandring på Scilifelab och Nya Karolinska, medan eftermiddagens seminarium presenterade de lyckade satsningar som Sverige gjort inom life science-sektorn. Fokus bland talarna låg på de goda förutsättningar som finns i Sverige och kanske speciellt i Stockholms- och Uppsalaregionen. Flera av de inbjudna berättade om samarbeten mellan företag, universitet och myndigheter och visade de siffror som visar att vi ligger i toppen i Europa och världen inom innovation, start ups och satsningar på life science.

Läs också: 200 miljoner till kvalitetsregister

EU- och handelsminister Ann Linde framhöll att Sverige har ett starkt case för att få EMA. Vi står starka vetenskapligt, vi har en väl fungerande läkemedelsmyndighet och vi har goda möjligheter att ta emot EMA:s anställda. Hon beklagade Brexit, där Sverige förlorar en viktig allierad i många frågor, men talade också för en snabb lösning på EMA:s flytt.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg valde att också framhålla Sveriges höga ställning inom många områden och fick publiken att skratta.

– Vi kan fortsätta skryta med vår topplacering i innovation, som jag gör ganska ofta faktiskt. Men vi har också bestämt oss för att hålla oss där uppe på toppen, och det kräver satsningar.

Han fortsatte med att visa upp Sverige som early adopters av ny teknik, och som ett långt utvecklat land inom digitalisering.

Läs också: EMA-godkänt för Wuxi STA i Shanghai

Agneta Karlsson, statssekreterare hos sjukvårdsminister Gabriel Wikström, berättade om regeringens EMA-kampanj, som mer eller mindre inleddes så fort Brexit blev igenomröstat. Hon fortsatte med att beskriva Sverige som en god miljö för forskning inom life science, våra väl organiserade myndigheter och vårt samarbete mellan företag och övriga samhälle. Flera utredningar är nu på väg, som kommer att göra arbetet med medicinsk innovation enklare och mer effektiv.

– Vi tror att vi kan erbjuda en sömlös flytt, som inte kommer att störa EMA:s viktiga arbete, avslutade hon sitt anförande.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

De driver konstgjorda muskler med socker

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Detta kan vara ett steg mot implanterbara konstgjorda muskler i framtiden.

Så funkar NT-rådet

De kan vara avgörande för ett nytt läkemedels möjligheter att användas i Sverige. Men vilka är NT-rådet, vad gör de och borde deras arbete egentligen skötas av en myndighet?

Biogaia in i Uruguay

Umeåbolag uppköpt av amerikansk jätte

Örebro värvar chef från Västerbotten

Ny vd på SwedenBio

Nyhetsbrev

Därför ska du finnas på Instagram

Antalet sociala medier ökar, nya tillkommer och några försvinner. Just nu finns en plattform som växer mer än andra.

Arkiv

Swedenbios nya vd om uppdraget

"Fantastiskt kul och hedervärt"

Blodgivarens kön påverkar inte chansen till överlevnad

Unik rening av läkemedel i dansk anläggning

Anläggningen är den första i sitt slag i världen, och det fungerar genom att speciella bakterier äter upp rester av medicin innan avloppsvattnet rinner ut i naturen.

Oasmia anmäler till Ekobrottsmyndigheten

Ny grundläggande förståelse för hur lungcancer sprider sig

Lungcancerceller använder sig av antioxidanter, kroppsegna eller från kosten, för att öka upptag och användning av socker och därmed sprida sig i kroppen. Det visar svenska och amerikanska forskare i två oberoende studier, som öppnar för nya strategier att behandla lungcancer.

Toppuppdrag för Anders Blanck

Långt gånget för Index studie

Upprört när Sobi storvarslar

Första mötet mellan regeringen och patientföreträdarna

1

Utvecklar blodmarkör för att upptäcka alzheimer

Miljardaffär för Karo

Rhovac säkrar finansieringen

De kopplar specifikt protein till aggressiv hudcancer

Nya behandlingsalternativ för patienter med spridd hudcancer har utvecklats men fortfarande saknas kunskap om hur tumörcellerna sprider sig till andra delar av kroppen. Forskare från Lund är nu ett steg närmare en lösning.

Färre onödiga operationer med ny diagnostikmetod för äggstockscancer

Forska Sverige: Oroväckande trend

Halvvägs för Promore

Fet fisk utan gift skyddar mot typ 2-diabetes

Om den feta fisken vi äter vore fri från miljögifter skulle den minska vår risk att utveckla typ 2-diabetes. Men miljögifterna som fisken innehåller har motsatt effekt och suddar ut skyddseffekten.

Hamlet får testa högre dos

Kassaklirr för Cereno

1

Positivt från Immunicum

Nytt partnerskap för Bactiguard

Nya data från Medivir

Han får Fernströmpriset

Krönika: Det outnyttjade fönstret mot big pharma

Generna styr hundägande

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Nuevolution löser dansk patentstrid

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.14