23948sdkhjf

Wallenberg centrum i Umeå invigt

12 maj invigs Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Umeå universitet. Centrumet är en av noderna i en nationell satsning.

Nu invigs Umeås nya forskningscentrum Wallenberg centrum för molekylär medicin, WCMM. Tanken bakom skapandet av WCMM är att stärka svensk molekylärmedicinsk forskning med en translationell profil. Fokus kommer att ligga på cancer, metabola sjukdomar, neurovetenskap och infektionsbiologi.

– Centrumbildningen WCMM

är en långsiktig satsning på karriärtjänster för excellenta unga forskare. Målet är att åstadkomma ett starkt samarbete mellan grundforskning och klinisk forskning. Genom centrumets translationella fokus och tillgången till forskningsinfrastruktur på internationell toppnivå skapar WCMM förutsättningar för ett effektivt utbyte av kunskap och erfarenheter mellan ledande forskare och en snabb överföring av landvinningar från grundforskning till klinik och vice versa, säger Tommy Olsson, som är director för WCMM i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

Invigningen hålls 12 maj. Då deltar också representanter från centrumets finansiärer, som utöver Umeå universitet är Västerbottens läns landsting och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. WCMM i Umeå stöds också av Kempestiftelserna och Cancerforskningsfonden i Norrland.

Wallenberg centrum för molekylär medicin är en nationell satsning där Umeå är en av fyra noder. Övriga centrumbildningar finns i Linköping, Göteborg och Lund. I samarbetet ingår också Scilifelab i Stockholm/Uppsala.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094