23948sdkhjf

Rön om fibromyalgi kan förändra vården

En ny studie visar att fibromyalgipatienter kan ha en kronisk inflammation i centrala nervsystemet och övriga kroppen. Nu hoppas man kunna få bättre diagnos och behandling.

Forskare i Uppsala, Linköping och Akershus i Norge har nyligen publicerat en studie om fibromyalgi i tidskriften Journal of pain research. I studien användes en ny testmetod, med vilken man undersökte 92 olika cytokiner i ryggmärgsvätskan. Cytokinerna är proteiner som kan ses som inflammationsmarkörer.

– Vid exempelvis

ledgångsreumatism är halterna av inflammationsproteinet CRP förhöjt, men hos patienter med fibromyalgi är värdena ofta är helt normala. Med den nya, känsliga mätmetoden, som tagits fram i Uppsala, ser vi nu en pågående ”låggradig” inflammationsprocess. Då vi kunnat upprepa fyndet i flera oberoende patientgrupper tror vi att inflammationen kan bidra till att smärtan sprids till större delen av kroppen, som är fallet just för fibromyalgipatienter, förklarar Torsten Gordh, professor i klinisk smärtforskning vid Uppsala­ universitet och Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Nu hoppas forskarna att resultaten ska kunna ge en bättre diagnostik både vid fibromyalgi och andra smärttillstånd. Eftersom smärtdiagnostik ofta bygger på patientens berättelse är det välkommet något mer objektivt mått, som både kan ge bättre förståelse för sjukdomen, och avmystifiera den.

Kanske kan resultaten också ge nya behandlingar med tiden.

– Dessvärre har inga större framsteg skett de senaste åren. En ny behandling skulle kunna bestå av nya läkemedel som minskar inflammationsaktiviteten i kombination med stresshantering och sjukgymnastisk, säger Torsten Gordh.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094