23948sdkhjf

Nytt samarbete för antibiotika

I Uppsala möts akademi, företag, myndigheter och sjukvård inom plattformen Platinea, för att samarbeta kring antibiotika.

Antibiotika är en av grundstenarna i sjukvården, men det finns problem att få fram vissa sorter, då de inte längre har så god lönsamhet för läkemedelsbolagen. Ett exempel är ceftibuten, som används mot urinvägsinfektioner, och som tidigare tillverkades av MSD. Ur detta problem föddes diskussioner där företaget Meda/Mylan ställde frågan hur man kan stimulera vidareutveckling av befintliga antibiotika och hur man kan säkerställa tillgången av viktiga antibiotika.

Svaret man kom fram till var att det saknas system och processer där behoven i vården kan identifieras och kopplas till kompetenser och kunskaper inom akademi, klinik och industri. Diskussionen utmynnade i ett samarbete som nu består av Uppsala antibiotic center, Linköpings universitet, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Meda/Mylan. Tillsammans har man skapat samverkansplattformen Platinea med syftet att säkerställa att behovet av dessa antibiotika kontinuerligt identifieras och tillfredsställs. Målet är att involvera fler aktörer inom antibiotikafältet i samarbetet.

– Det är väldigt svårt att få alla intressenter; vården, myndigheter, akademi och industri, att mötas, diskutera och komma överens om hur man praktiskt kan angripa problemet med vidareutveckling och tillgång till antibiotika. Interaktionen mellan industri, akademi, vård och myndigheter är till exempel problematisk på grund av risken för jäv. Lösningen med Platinea består i att plattformen drivs av en oberoende part, Uppsala antibiotic center vid Uppsala universitet, vilket skapar en neutral grund för de olika intressenterna att mötas, säger Enrico Baraldi, projektledare för den nya plattformen och professor vid Institutionen för teknikvetenskaper.

Den 7 juni hölls Platineas första workshop.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109