23948sdkhjf

Inte bättre än placebo

Rasar på börsen efter studieresultat för diabetesvaccin.

Färre än förväntat insjuknade men ingen skillnad mot placebo kunde uppvisas när diabetesvaccinet Diamyd testades på en ung högrisk population. 

Diamyd Medical utvecklar vaccinet Diamyd mot typ 1-diabetes. Reslutaten från bolagets kliniska pilotstudie DiAPREV-IT 1 visar att färre individer än förväntat, 16 av 50 mot förväntade 25 av 50, insjuknat i typ 1-diabetes under den 5-åriga uppföljningen. Men någon signifikant skillnad kan dock inte ses mellan de individer som fick placebo och de som fick aktiv substans. Studieresultaten visade att behandlingen varit säker och tolerabel. Den tidiga morgonhandeln svarade direkt på resultaten och aktien har tappat stort.

– Vi fann en god säkerhet och behandlingen påverkade inte barnens insulinproduktion negativt. Vi kunde dock inte heller påvisa att behandlingen fördröjde eller förhindrade att barnen utvecklade typ 1 diabetes, säger docent Helena Elding Larsson, huvudprövare och sponsor för studien i en kommentar.

Den aktiva substansen i diabetesvaccinet Diamyd är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla tolerans mot det. Förhoppningen är att motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes.

– Studien är liten och eftersom färre individer än förväntat insjuknade under perioden så kan det ha påverkat möjligheten att upptäcka skillnader i behandlingseffekt. Det är positivt att resultaten visar att det är säkert att ge DDiamyd också till barn som ännu inte utvecklat typ 1-diabetes. Vi går nu vidare med att analysera de stora mängder mekanistiska data som samlats in under åren samt planera för hur vi följer upp den här studien, säger Helena Elding Larsson.

Bolagets vd, Ulf Hannelius, ser positivt på framtiden:

– Med den långa uppföljningen och säkerhet som nu visats med Diamyd i en ung högriskpopulation finns det utökade möjligheter att fortsätta utvärdera effekten av diabetesvaccinet som preventiv behandling, endera som del i kombinationsbehandling, såsom den pågående studien DiAPREV-IT 2, där Diamyd ges tillsammans med D-vitamin, eller med intralymfatisk administration där vi ser mycket lovande preliminära resultat i nydiagnostiserade patienter.

Studien som nu presenterat sin finala resultat, DiAPREV-IT 1, är en placebokontrollerad studie initierad av Lunds universitet där Diamyd för första gången testas i barn med hög risk att insjukna i typ 1-diabetes, det vill säga de har konstaterats ha en pågående autoimmun process, men har ännu inte fått några kliniska symtom på diabetes.

Diamyd Medial handlas på Nasdaq First North.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.338