23948sdkhjf

Inleder cancersamarbete med Lund

Det Lundabaserade cancervaccinbolaget Rhovac har inlett ett forskningssamarbete med Lunds universitet.

Samarbetet mellan vaccinbolaget och Lunds universitet handlar om cancerstamceller och uttrycket av proteinet RhoC i dessa celler.

Rhovac utvecklar terapeutiska cancervacciner. Huvudkandidaten är vaccinet RV001. Den riktar in sig mot signalproteinet Rho C som är kopplat till metastasering. Det innebär att vaccinet har potential att bli en eventuell behandling mot metastaser från flera olika cancerformer, dock inte mot modertumören. Därför kommer vaccinet att användas i kombination med andra behandlingar, om det når marknaden.

Cancerstamceller är en population av tumörceller med egenskapen att inte påverkas vid behandling med konventionell cancerterapi: en tumör som behandlats med konventionell terapi kan resultera i återfall genom aktivering av cancerstamceller, och därför återfaller patienten ofta i sin sjukdom. Tidigare forskning har dokumenterat att proteinet RhoC, målproteinet i RhoVacs cancervaccin, är överuttryckt i cancerstamceller från en rad cancertyper som till exempel bröstcancer och huvud- och nackcancer, men i samarbetet med Lunds universitet kommer Rhovac att undersöka om proteinet även är överuttryckt i prostatacancerstamceller.

I juli meddelade bolaget att deras kliniska fas I/II-studie var fullt rekryterad. Totalt 22 patienter har rekryterats till studien.

– Samarbetet med forskargruppen i onkologi och patologi vid Lunds universitet kommer att ge Rhovac större kunskap om cancerstamceller generellt och mera specifikt kunskap om prostatacancerstamceller – kunskap som ger oss möjlighet att utvärdera om Rhovacs cancervaccin RV001 kan vara en relevant behandling mot resistent prostatacancer genom eliminering av cancerstamceller förutom metastatiska prostatacancerceller. Vi gläder oss till ett mycket intressant forskningssamarbete med Lunds universitet, säger Anders Ljungqvist, vd Rhovac, i en kommentar.

Bolaget är sedan mars 2016 noterat på Aktietorget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093