23948sdkhjf

Göteborgsfokuserad stiftelse får ny ordförande

Arne Lundbergs forskningsstiftelse får ny styrelseordförande då Björn Aschan lämnar efter tolv år på posten.

Den Göteborgsbaserade stiftelsen Arne Lundbergs forskningsstiftelse bildades 1982. Stiftelsens ändamål är att främja medicinsk vetenskaplig forskning rörande cancer, njursjukdomar och ortopedi. Inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning prioriteras och forskning inom Göteborgsregionen har företräde.

Nu får stiftelsen en ny ordförande, Christina Backman och advokat Björn Aschan lämnar efter tolv års uppdrag som styrelseordförande. Aschan fyllde nyligen 75 år och enligt villkoren i stiftelsens stadgar måste Björn Aschan då lämna stiftelsens styrelse.

– Det känns naturligtvis lite vemodigt att lämna styrelsen och det stimulerande uppdrag, som jag haft förmånen att ha. Samtidigt känns det tryggt att kunna lämna över just till Christina, som med sina erfarenheter och kunskaper kommer att bli en utsökt kompetent ordförande, säger Björn Aschan i ett pressmeddelande.

Stiftelsens förmögenhet har under Björn Aschans tolv år som ordförande ökat från cirka 840 miljoner till ca 1,4 miljarder samtidigt som stiftelsen kunnat lämna 162 anslag till stiftelsens ändamål med ca 283 miljoner. Totalt har 477 anslag beviljats uppgående till sammanlagt drygt 745 miljoner kronor.

– Jag ser med stor glädje och spänning fram emot att ta mig an uppgiften som stiftelsens ordförande. Ambitionen är självklart att fortsätta förvalta de medel som står till buds på bästa sätt för största möjliga nytta, kommenterar Christina Backman.

Lundbergs Forskningsstiftelse grundades av IngaBritt Lundberg år 1982 till minne av hennes make grosshandlaren Arne Lundberg född 1910 i Göteborg. Stiftelsen har sitt säte i Göteborg och forskning inom Göteborgsregionen har företräde.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062