23948sdkhjf

Alvedon 665 kan dras in

Efter en granskning av EMA:s säkerhetskommitté föreslår myndigheten att Alvedon 665 dras in.

Alvedon 665 mg är ett läkemedel med paracetamol med modifierad frisättning. Det innebär att det ska frisätta paracetamol i kroppen under en längre tid än tabletterna med omedelbar frisättning.

Vid föreskriven dosering är inte detta ett problem, men däremot vid överdoser, något som föranlett den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, Prac, att göra en granskning.

Prac konstaterar att en överdos paracetamol måste behandlas med andra metoder än vid förgiftning med omedelbar frisättning. När ett akutfall kommer in till sjukvården vet man ofta inte vilket av läkemedlen det rör sig om, något som skapar stora risker för patienten. Sjukvården vet inte hur patienten ska övervakas och när, hur länge, och i vilken dos motgift ska ges. Detta kan leda till svåra leverskador eller i värsta fall dödsfall.

Prac kunde inte hitta några åtgärder som skulle kunna minska riskerna eller leda till en standardiserad behandling. Istället drar man slutsatsen att riskerna vid överdoseringar överväger fördelarna med långtidsverkande frisättning. Därför föreslår nu EMA att läkemedlet dras in.

I Sverige finns ett godkänt läkemedel som innehåller paracetamol med modifierad frisättning, Alvedon 665 mg. Alvedon 665 mg hade tidigare namnet Panodil Extend.

Läs även: Vanliga värktabletter kan hämma muskeltillväxt

Läs mer om: EMA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067