23948sdkhjf

Behandling halverar återfallsrisken

Med en kombination av läkemedel kan återfallen av melanom minskas drastiskt.

En studie som presenterades vid den europeiska cancerkongressen, Esmo, i veckan, har studerat behandling av Braf-positivt melanom efter att tumören opererats bort. Med en kombination av dabrafenib och trametinib under ett år efter operation kan risken för återfall lite mer än halveras.

– Även om kirurgi ofta botar malignt melanom på tidigt stadium behövs fler behandlingsalternativ för patienter med melanom i stadium III, där risken för återfall är hög, säger Johan Hansson, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och huvudprövare för studien i Sverige, i ett pressmeddelande från Novartis.

Sammanlagt har fas III-studien genomförts på 169 platser i 26 länder. I Sverige har 27 patienter i Lund, Göteborg, Uppsala och Stockholm deltagit.

En mutation i genen som kodar för proteinet Braf leder till ökad tillväxt av cancerceller, vilket gör sjukdomen mer aggressiv. Dabrafenib fungerar som en hämmare av den tillväxten medan trametinib reglerar en signalväg mellan cellytan och cellens DNA. Kombinationen av läkemedlen prövas för närvarande mot flera olika cancertyper i kliniska prövningsprogram vid studiecentra runt om i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062