23948sdkhjf

Göteborgsforskare: "Vi vet vad du äter"

Med nya biomarkörer kan forskarna se vad du har ätit, något som nu gett resultat i en stor diabetesstudie.

Forskare från Chalmers och Sahlgrenska akademin har utvecklat biomarkörer som via ett blodprov kan visa vad vi har ätit, metabola fingeravtryck. I en studie, som nu publiceras i American journal of clinical nutrition, har de visat vilken potential metoden har. Studien har undersökt 600 kvinnor vid 64 års ålder och fem år senare, och kontrollerat deras hälsostatus.

Resultatet visar hur stor betydelse kosten har för att utveckla diabetes typ 2, där de som åt mer fisk, fullkorn, vegetabiliska oljor och hade god E-vitaminstatus, i högre grad var skyddade mot diabetes jämfört med dem som åt mer av rött kött och mättade fetter.

– Det som är väldigt viktigt är att vi lyckades nå dessa slutsatser utan att ha ytterligare information om vad kvinnorna hade ätit, säger försteförfattaren Otto Savolainen, doktor vid avdelningen Livsmedelsvetenskap, Chalmers.

Det är oftast en komplicerad och tidskrävande uppgift att samla in data om vad människor äter, där inte minst den mänskliga faktorn skapar stora felkällor när studiepersoner själva sköter sin rapportering av kostintaget.

– Den nya metoden har gjort det möjligt för oss att mäta flera kost- och näringsstatusmarkörer samtidigt hos ett stort antal personer. Vi tror det är första gången detta har gjorts och studien bekräftar att kostråd om att undvika rött kött och mättat fett och öka intaget av växtbaserade oljor och fullkorn verkar vara sanna, åtminstone för denna grupp kvinnor, säger docent Alastair Ross, ansvarig seniorforskare vid Chalmers avdelning Livsmedelsvetenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079