23948sdkhjf

Han får SRF-stipendium

Johan Karlsson Wallman får Svensk reumatologisk förenings stipendium för samarbetsprojekt inom reumatologi.

Johan Karlsson Wallman är specialistläkare i reumatologi vid Skånes universitetssjukhus. Stipendiesumman är på 100 000 kronor och delas ut för forskningsprojektet Tarmbesvär vid axial spondylartrit. Vid inflammatorisk tarmsjukdom misstänks en förändrar bakterieflora i tarmen och en förhöjd genomsläpplighet vara en central del av sjukdomens utveckling.

Johan Karlsson Wallman vill bland annat se om förändrad bakterieflora och ökad genomsläpplighet i tarmen har ett samband med axial spondylartrit, som är en reumatisk sjukdom. I projektet studeras även vad tarmbesvär vid axial spondylartrit har för betydelse för livskvalitet, sjukvårdskonsumtion och arbetsförmåga.

– Tarminflammation vid spondylartrit är ett intressant forskningsområde där vi idag inte vet vad som är hönan respektive ägget. Jag hoppas att vår forskning blir en viktig pusselbit till att bättre förstå orsak och verkan. Jag är väldigt stolt och glad över detta stipendium som möjliggör de fortsatta analyser som jag och mina kollegor har planerat säger Johan Karlsson Wallman i en kommentar till priset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078