23948sdkhjf

Ändrade rekommendationer för diabetes typ-2

I Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer kommer läkemedel i andra hand. Först ska en livsstilsförändring till.

Rekommendationerna har tagits fram i samverkan med Socialstyrelsen och syftar till att underlätta individanpassningen av behandling med glukossänkande läkemedel.

De nya rekommendationerna understryker att behandlingen av typ 2-diabetes behöver baseras på patientens förutsättningar såsom ålder, vikt, njurfunktion och annan sjuklighet, inklusive förändringar av livsstil för att uppnå viktnedgång och regelbunden fysisk aktivitet. Livsstilsförändring är grunden i behandlingen av typ 2-diabetes men om det inte är tillräckligt kan behandling med läkemedel som sänker blodsockret bli nödvändigt. Valet av läkemedel ska styras av om läkemedlets egenskaper kan förväntas leda till gynnsamma effekter i det individuella patientfallet.

– Utvecklingen inom området har de senaste åren varit intensiv med nya läkemedel och ny kunskap om redan etablerade behandlingar. De nya rekommendationerna är avsedda som stöd och vägledning i valet av glukossänkande läkemedelsbehandling så att individen får den behandling som gör störst nytta, säger Peter Rosenberg, gruppchef, Läkemedelsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078