23948sdkhjf

Dödligheten i hjärtinfarkt halverad – men ojämlikheten ökar

Forskningsframsteg och livsstilsförbättringar bakom glädjande siffror om hjärtsjukdom.

Under det senaste decenniet har dödligheten i hjärtinfarkt mer än halverats i Sverige. 2006 avled 166 av 100 000 invånare, en siffra som nu sjunkit till 81. Det rapporterar Hjärt-lungfonden i ett pressmeddelande. Det är förbättringar i människors livsstil som bidrar till den positiva utvecklingen, men också framsteg i forskningen. Genom den har vi nu behandlingar som ballongvidgning av kranskärlen och större möjligheter att upptäcka små hjärtinfarkter, något som räddar liv.

– Svensk hjärtsjukvård är en av de bästa i Europa, och det är väldigt glädjande att antalet hjärtinfarkter fortsätter att minska. Nästa steg för forskningen blir att jämna ut de regionala skillnaderna och ge människor över hela landet mer tid att leva, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.

Den regionala ojämlikheten ökar nämligen i oroväckande hög takt. För tio år sedan löpte norrbottningarna 17 procent större risk att dö i hjärtinfarkt jämfört med stockholmare. Nu har skillnaden ökat till 71 procent. Skiljelinjen går främst mellan landsort och storstad.

– Tyvärr vet vi inte vad skillnaden beror på, men socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och livsstil är troligtvis bidragande orsaker, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-lungfondens forskningsråd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094