23948sdkhjf

Redo för serialisering

Nu är Recipharms sjätte anläggning redo inför lagändringen och utrustad med kapacitet att serialisera läkemedel för USA och EU.

Det nya EU-direktivet mot förfalskade läkemedel, Falsified Medicines Directive, ställer nya krav på förpackningar av läkemedel. Från och med 9 februari år 2019 ska förpackningar för de flesta receptbelagda läkemedel samt för vissa icke receptbelagda mediciner förses med en säkerhetsförsegling samt med en unik tvådimensionell streckkod för att göra det möjligt att spåra läkemedlet och säkerställa att det innehåller den medicin som utlovas.

Det stora CDMO-bolaget, contract development and manufacturing organisation, Recipharm har sitt huvudkontor i Sverige och utvecklings- och tillverknings­anläggningar i Frankrike, Indien, Israel, Italien, Portugal, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA. Nu har företaget tagit ytterligare ett steg inför den kommande lagändringen avseende serialisering av läkemedel. Bolagets anläggning i Lissabon är den senaste av Recipharms anläggningar som utrustats efter en investering på 40 miljoner euro i den koncernövergripande satsningen som initierades 2016.

Recipharm har redan levererat över 1,3 miljoner serialiserade och aggregerade förpackningar till marknader som Kina, Sydkorea, Saudiarabien och Turkiet där serialiseringskrav för närvarande råder. Med denna sjätte anläggning ökar företaget kapaciteten med fyra förpackningslinjer. Detta kommer att följas av ytterligare sju linjer i Lissabon, senast under andra kvartalet 2018.

– Vi förstod på ett tidigt stadium komplexiteten i att implementera serialisering enligt de kommande lagkraven, därför har vi förberett oss för de nya amerikanska och europeiska reglerna under en längre tid. Med anläggningen i Lissabon har vi nått en tredjedel på vägen mot målet och det är en viktig milstolpe på vår resa, säger Staffan Widengren, som ledet bolagets koncernövergripande serialiseringsprojekt, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188