23948sdkhjf

Nobelmedalj till salu

Drömmer du om nobelpriset? Nu kan drömmen bli sann, men prislappen svindlar.

Det händer inte ofta men nu är en Nobelmedalj till salu. Det är auktionshuset Julien i Kalifornien som auktionerar ut Nobelmedaljen från en av 1956 års två kemipristagare, Cyril Norman Hinshelwood.

Han tilldelades kemipriset tillsammans med Nikolay Semenov för deras forskning om kemiska reaktioners mekanismer – forskning som kom att ha stor betydelse för utvecklingen av antibiotika och andra läkemedel.

Nobelmedaljen, som är av 23 karats guld och väger 202 gram, beräknas klubbas för mellan 200 000 och 400 000 dollar. Medaljen kommer i en specialtillverkad röd läderlåda stämplad med vinnarens namn i guld.

Det är inte första gången auktionsfirman Julien säljer dyrgripar för samlare. Auktionshuset har specialiserat sig på försäljning av ikoniska samlarobjekt och har tidigare klubbat artefakter från bland annat Marilyn Monroe, John Lennon, Michael Jackson, Elvis Presley, Frank Sinatra och Jimi Hendrix. Auktionshuset kan även stoltsera med två omnämnanden i Guinness rekordbok. Dels för att ha sålt världens dyraste klänning - Marilyn Monroes Happy birthday mr President-klänning som såldes för 4,8 miljoner dollar samt för försäljning av Michael Jacksons vita handske, som såldes för 480 000 dollar vilket gör den till den dyraste handsken som någonsin sålts på auktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.313