23948sdkhjf

Sprejdrog narkotikaklassas

För att komma åt problemet med nätdroger vill regeringen klassa en rad hälsofarliga varor som narkotika.

För att minska den narkotikarelaterade dödligheten och för att komma åt problemet med nätdroger vill regeringen att flera tidigare hälsofarliga varor omklassificeras till narkotika. Det innebär att det blir olagligt att bruka substanserna och att straffen blir strängare vid olovlig hantering.

De fyra substanserna som nu narkotikaklassas, metoxiacetylfentanyl, cyklopropylfentanyl, THF-F och 4F-iBF, har orsakat flera dödsfall. Cyklopropylfentanyl som sålts via svenska hemsidor som nässpray, tabletter och pulver var omskrivet i somras då inte mindre än ett 20-tal personer som dött i överdoser påträffats med substansen i blodet. Drogen klassades då skyndsamt som hälsofarlig och förbjöds i Sverige. Nu går regeringen vidare och klassar substansen, som kan vara upp till 50 gånger starker än heroin, som narkotika.

– För regeringen är det oerhört viktigt att minska narkotikadödligheten, där arbetet med att se över vilka substanser som ska narkotikaklassas är prioriterat. Att vi är snabba är en viktig del, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Olovlig hantering av en hälsofarlig vara kan ge fängelse i upp till ett år. Straffen för olovlig hantering av narkotika är betydligt strängare: Straffskalan för narkotikabrott är fängelse i högst tre år. För synnerligen grovt narkotikabrott är straffskalan fängelse i lägst sex och högst tio år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081