23948sdkhjf

Produktionslokalerna redo

Egenproduktion för kliniska studier allt närmare för Lundabaserade Idogen.

Det var i våras som bolaget ingick avtal med Medicon Village om hyra av lokaler för renrumsarbete och produktion i syfte att producera bolagets cellterapiprodukter för kommande kliniska studier. Nu har produktionslokalerna anpassats för kommande behov lokalen uppfyller myndigheternas krav på renrum. Nästa steg är att utrustning och tillverkningsprocedur kvalitetssäkras för att erhålla tillverkningstillstånd från Läkemedelsverket.

– Den ombyggnad Medicon Village genomfört åt oss är nu färdigställd och testerna har visat att renrumskraven uppfylls. Idogen tar nu över renrummen och installerar produktionsutrustningen. Nästa steg är att kvalitetssäkra den installerade utrustningen och tillverkningsprocessen för att erhålla tillverkningstillstånd inför de kliniska studierna”, kommenterar Dennis Henriksen, teknisk chef på Idogen.

Lokalerna har iordningställts i syfte att producera bolagets cellterapiprodukter för kommande kliniska studier. Avtalet innebär att Idogen får kontroll över produktionen av sitt terapeutiska vaccin för de första kliniska studierna. Bolagets beslut att själva producera det tolerogena vaccinet istället för hos externt kontraktstillverkningsbolag, grundar sig på en analys som visar att kostnaderna är neutrala, men både kunskap, kompetens och logistik förbättras.

Tillverkning i egen regi har logistiska fördelar i kliniska studier där produktion kan behöva ske utan fördröjning och vid behov. Dessutom bibehålls viktiga kunskaper och erfarenheter inom företaget. Bidragande till beslutet har enligt bolaget, vid sidan av kostnadseffektiva lokaler, varit den tillgängliga kompetens och erfarenhet av tillverkning som finns inom Idogen.

– Det är ett viktigt steg i det pågående arbetet med att färdigställa produktionskapaciteten inför den kliniska studie med blödarsjuka patienter som förväntas initieras under nästa år, kommenterar vd Lars Hedbys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079