23948sdkhjf

Samverkan och användning på kongressen

Prata med varandra och få med patienten. Så lyder lösningen vid flera av seminarierna på årets Läkemedelskongress.

Läkemedelskongressen arrangeras av Apotekarsociteten och många av ämnena på programmet berör farmaceuten och receptariens roll för behandlingen, och den gruppens samverkan med de andra aktörerna i vården.

Samverkan var också ett återkommande ämne på konferensen.

Socialdemokratiska ministern Annika Strandhäll inledde sitt öppningstal med att berätta varför det är så bra att hon har tagit över tidigare sjukvårdsminister Gabriel Wikströms roll.

- Samverkan. Det är det som är poängen med att jag är ansvarig för sjukvården och folkhälsan, idrottsfrågorna och socialförsäkringsfrågorna, det ger stora samverkansmöjligheter och synergieffekter, förklarade Annika Strandhäll.

Strandhäll berörde också apoteken och lovade att apotekens roll ska stärkas.

- Vi kan inte strunta i personalfrågorna, vi satsar under nästa år tre miljarder kronor för att stärka vårdens aktörer med bland annat mer utbildning.

Under följande paneldebatt ställde Ingrid Helander, Läkemedelsvärldens chefredaktör, en fråga som orsakade en del skratt i publiken; Vet ni vilka frågor, eller saker, ni ska samverka kring?

Många olika frågor, sa panelen först, men Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening, i panelen hade ett konkret förslag.

- Vården har en del att lära av oss på apoteken om vertikalt informationsutbyte. Det har vi hållit på med väldigt länge.

Panelen bestod dessutom av Rikard Lövström, läkare och RLIM, Torie Ernsäter, Svensk sjuksköterskeförening, Susanna Eklund, apotekare och SKL, Kristina Billberg, ordf Sveriges Farmaceuter, och leddes av Apotekarsocitetens vd Karin Meyer.

Dagen delades in i tre spår, varav ett behandlade medicinteknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.054