23948sdkhjf

A1M Pharma går mot klinik

De prekliniska toxicitetsstudierna har fallit ut väl och bolaget är redo för att ansöka om kliniska studier.

Bolagets läkemedelskandidat Rosgard som baseras på det kroppsegna proteinet Alfa-1-mkroglobulin - har i flera prekliniska studier lyckats återställa nedsättningar av njurfunktion genom att skydda mot oxidativ stress och reparera skadad vävnad. Njurskador är ett tillstånd som uppkommer bland annat vid havandeskapsförgiftning och som begränsar möjlighet till strålbehandlingar mot cancer.

Toxicitetstudien med kandidaten har nu slutförts med positiva resultat och bolaget har därmed färdigställt samtliga prekliniska data som krävs för att ansöka om att inleda kliniska studier. Studiestarten är planerad till det första kvartalet 2018.

– De positiva resultat vi erhållit från vår GLP-toxicitetsstudie är mycket glädjande, och utgör en mycket viktig milstolpe i bolagets historia. Vi håller nu på att enligt tidsplan slutföra ansökan om att inleda kliniska studier, säger A1M Pharmas utvecklingschef Eddie Thordarson i ett pressmeddelande.

Etableringen av hur stor dos av den aktiva substansen i en läkemedelskandidat som bedöms som säker att ges till människa baseras på det som på engelska kallas No Observed Adverse Effect Level, NOAEL. Denna nivå är av central betydelse vid utformningen av A1M Pharmas kliniska säkerhetsstudie i friska frivilliga med planerad inledning under det första kvartalet 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094