23948sdkhjf

EMA-granskning efter dödsfall klar

Granskningen av MS-läkemedlet Zinbryta och myndighetens rekommendationer är klara.

Det var i juni som EMA inledde en granskning av Biogen/Abbvies läkemedel Zinbryta som används för att behandla patienter med vissa former av multipel skleros. Granskningen inleddes på grund av ett dödsfall. Nu bekräftar läkemedelsmyndigheten att användningen av läkemedlet ska begränsas för att minska risken för allvarlig leverskada.

Granskningen visade att oförutsedda och livshotande leverskador kan uppkomma under behandling och upp till sex månader efter avslutad behandling med Zinbryta. EMA anser därför att användningen av läkemedlet ska begränsas för att minska risken för allvarlig leverskada.

Den begränsade grupp av patienter som kan bli aktuella för förskrivning av Zinbryta ska ha provat minst två sjukdomsmodifierande läkemedel för behandling av MS samt inte vara lämpliga för behandling med andra sådana läkemedel. Det är också av största vikt att noga övervaka leverfunktionen vid behandling med Zinbryta.

Granskningen av Zinbrytas leverpåverkan har genomförts av EMA:s säkerhetskommitté PRAC, som utfärdade rekommendationer i oktober 2017. Yttrandet från EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP, Committee for medicinal products for human use, kommer nu att överlämnas till Europeiska kommissionen för beslut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078