23948sdkhjf

Tarmbakterie minskade benförlust

Vanligt tarmbakterie minskade benförlust hos äldre kvinnor jämfört med placebo.

En randomiserad, dubbel-blind, placebokontrollerad studie på 90 äldre kvinnor visade att tillägg med den probiotiska stammen Lactobacillus reuteri ATCC PTA 6475 minskade benförlusten jämfört med placebo.

– Denna studie ger de första bevisen på att åldersberoende benförlust kan minskas med tillskott av probiotika, vilket kan bli en ny metod för att förhindra benskörhet, säger professor Mattias Lorentzon vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal i ett pressmeddelande.

Lactobacillus reuteri är en naturligt förekommande tarmbakterie hos människor och har visats ge positiva effekter på skelettet hos försöksdjur. I en randomiserad och kontrollerad studie genomförd vid Göteborgs universitet fick 75 till 80-åriga kvinnor med låg bentäthet under ett års tid tillägg antingen med tarmbakterien eller placebo. I gruppen som fått tillskott av Lactobacillus reuteri halverades benförlusten jämfört med placebo.

– Bland äldre kvinnor drabbas upp till 50 procent av frakturer. Att Lactobacillus reuteri visats kunna minska benförlusten i denna grupp är därför mycket lovande. Vi hoppas att ytterligare studier bekräftar resultaten så att detta nya sätt att behålla god benhälsa i högre åldrar kan komma till nytta, säger Axel Sjöblad, vd för probiotikabolaget Biogaia i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063