23948sdkhjf

Symcel får EU-miljoner

Stockholmsbolaget får medel för att utvärdera kombinationstestning av antibiotika mot multiresistenta bakterier.

Bolagets analysverktyg Calscreener gör cellbaserade realtidsmätningar av ämnesomsättningen. Nu får de 35 miljoner kronor i EU-medel inom Horizon 2020-projektet för att stödja utvärderingen av en förbättrad kombinationstestning av antibiotika mot multiresistenta bakterier hos patienter med allvarliga infektioner.

Den nya analysmetoden ska testas på flera universitet i Europa och leds akademiskt av Christian Giske vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet.

Bolagets metod går ut på att mäta ämnesomsättningen hos bakterier via energiproduktionen för att undersöka om de är levande eller döda. Metoden kommer utvärderas som en möjlig ny klinisk standard och kunna förutsäga om en viss kombinationsbehandling med preparat fungerar mot multiresistenta bakterier. För närvarande finns det ingen kliniskt validerad metod för bestämning av antibiotikaresistens mot kombinationsbehandling. Målet är att tillhandahålla ett diagnostiskt verktyg med stor mätkänslighet och snabb analys som är anpassat till den dagliga verksamheten inom klinisk mikrobiologi på sjukhus.

– Spridningen av multiresistenta bakterier är ett av de allvarligaste hoten globalt mot människors hälsa. Mot vissa skadliga bakterier finns inte längre någon antibiotika som fungerar. Det finns ett stort behov av en teknik som Calscreener som mäter bakteriers ämnesomsättning som är det enda sättet att verkligen vara säker på att antibiotika effektivt dödar dessa farliga bakterier, säger Jesper Ericsson, vd Symcel, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064