23948sdkhjf

Nu har Sverige ett center för 3R-arbetet

Den 21 november invigdes det nya 3R-centret vid Jordbruksverket i Jönköping.

Nu har till slut Sveriges nya 3R-center kommit på plats. Det handlar alltså inte om 3R som förkortning för samarbetet mellan landets stora regioner Skåne, Västra Götaland och Stockholm, utan om de tre Replace, Reduce och Refine, som används i frågor om djurförsök.

Det nya centret är en kompetenssatsning som ska främja arbetet med alternativ till djurförsök. Målet är att öka välfärden för försöksdjuren och att så få djur som möjligt ska användas i försök. I tisdags invigdes centret med föreläsningar och kaffe med tårta. Jordbruksverkets generaldirektör, Leif Denneberg inledde med en invigningsceremoni.

– Centrets mål är färre djur i försök genom att främja djurfria forskningsmetoder. I försök där djur används vill vi öka kunskapen om vikten av att djurens välfärd ska stå i fokus. Det är för att vi ska få en forskning av hög kvalitet med säkra resultat. Det är ett spännande arbete som nu tar sin början och genom inrättandet av 3R-centret hoppas vi kunna bidra till ökad kunskap om 3R-frågor samt till en god forskning, säger Torsten Jakobsson, som är projektledare för 3R-centret, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till 3R-centret är att regeringen i början av 2010-talet gav ett uppdrag till Jordbruksverket, Nationellt center för djurvälfärd och Vetenskapsrådet, att utreda hur arbetet med 3R skulle bedrivas i Sverige. Förslaget blev ett kompetenscentrum, något som klubbades av riksdagen i början av 2014, även om det dröjde till december 2016 innan ett beslut om en finansiering på 15 miljoner om året var på plats. Den 1 januari inleder centret sitt ordinarie arbete.

I Danmark fick man sitt 3R-center 2015 och i Norge har ett center, Norecopa, funnits i tio år. Där har man bland annat arbetat med att ta fram rekommendationer, anordna konsensusmöten om olika arter som försöksdjur och utvecklat en databas för alternativa metoder inom undervisning och färdighetsträning. Finland har haft ett center för alternativa metoder, Ficam, sedan 2008.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079