23948sdkhjf

Sällskapsdjuren kan läka oss

Numera är det väl belagt att vi mår bra av att ha ett djur i familjen. Även vården har tagit stora steg genom att införa djurterapier.

Den som alltid längtat efter en hund blir självklart lycklig av hundar. Men faktum är att kontakten med sällskapsdjur kan skänka oss alla både glädje och hälsa. Det har man också tagit fasta på i vården.

  • Det finns flera studier som visar att den som lever med sällskapsdjur har bättre hälsa. Hundägare håller sig självklart aktiva och får motion på köpet, men det finns fler fördelar. Kontakten med djur kan hjälpa mot depression och det sociala samspelet stimulerar oss och får oss att må bättre. Närkontakt får oss också att utsöndra oxytocin, som ger en känsla av lycka och samhörighet. Att växa upp med pälsdjur gör dessutom att vi har lägre risk att utveckla allergier.
  • Hästunderstödd terapi kan fungera på flera sätt. Hästen stimulerar till rörelse och kan hjälpa till att stärka fysiken hos en person, till exempel styrka och balans hos äldre eller personer med funktionsvariationer. För barn med autism används hästar för att förbättra sociala förmågor och förmågan att samla sina intryck. De kan också fungera som en social isbrytare. Man har sett att hästunderstödd terapi fungerar för äldre med alzheimers och minskar negativa beteenden som förknippas med sjukdomen.
  • Hundar i vården ger en generell förbättring av patienternas hälsa, enligt flera studier. Andra goda effekter är minskat intag av mediciner, färre läkarbesök och minskad social isolering. Den som har svårt att kommunicera kan få lättare att förstå andra, eller göra sig förstådd. Vårdhundar på äldreboenden kan få patienter att börja minnas och berätta saker ur sitt liv. Även närminnet kan stärkas. Många patienter blir över huvud taget mer verbala i mötet med sin vårdhund, kanske för att det är mer kravlöst möte.
  • Även andra djur används i terapeutiskt syfte. Katter är relativt vanliga på äldreboenden. Mer ovanliga är kaniner, som förespråkas av vissa eftersom väldigt få människor upplever dem som hotfulla, eller har tidigare dåliga erfarenheter av kaniner. Att kaniner är söta av naturen, extremt klappvänliga och dessutom vanliga i barnkulturen, gör att de kan nå fram till patienter som annars har svårt att kommunicera.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063