23948sdkhjf

USA-patent för Idogen

Lundabaserade Idogen har beviljats patent som täcker bolagets tekonologi för tolerogen immunterapi.

Idogen har av det amerikanska patentverket, USPTO, beviljats patent som täcker bolagets teknologi för tolerogen immunterapi. Denna teknologi utgör grunden i de nya behandlingar som utvecklas av bolaget för att undvika att kroppens immunförsvar inaktiverar dagens standardläkemedel mot blödarsjuka, respektive orsakar bortstötning av transplanterade organ. Patent inom samma patentfamilj har tidigare beviljats i Japan och Europa. Det nya USA-patentet ger bolagets immunterapiteknologi ett brett skydd på en strategiskt mycket viktig marknad och stärker bolagets patentportfölj markant.

– Det nu beviljade patentet ger ett starkt immaterialrättsligt skydd på världens största läkemedelsmarknad och ökar därmed signifikant den kommersiella potentialen för våra innovativa tolerogena immunterapier, kommenterar Idogens vd, Lars Hedbys.

Patentet är giltigt till den 20 december 2031. En relaterad patentansökan är under handläggning i Kanada. Det godkända patentet kompletterar de godkända japanska och europeiska patenten i denna familj och ett tidigare europeiskt patent i Idogens första patentfamilj som godkändes i december 2013.

Idogen utvecklar tolerogena immunterapier som programmerar om immunförsvaret. Bolaget grundades år 2008 från en immunologisk upptäckt vid Lunds Universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079