23948sdkhjf

Rekordstudie för Immunovia

Världens mest omfattande studie av diabetespatienter i en prospektiv studie av bukspottkörtelcancer inleds nu.

Immunovia annonserar idag starten av Pandia-1, världens mest omfattande prospektiva studie av riskgruppen med nydiagnosticerade diabetespatienter för bukspottkörtelcancer, genom ett konsortium som inkluderar Lund och Uppsala Universitet, Lund university diabetes center, Region Skåne och Region Uppsala.

Konsortiet kommer att få ett stödbidrag på 7,6 miljoner från Swelife, Svenska regeringens strategiska innovationsprogram, för projektet ”Förbättrad diagnostik och behandling av diabetesrelaterade comorbiditeter”.

Insamlingen av blodprover kommer att ge Immunovia tillgång av upp till 6 000 diabetespatienter, över 50 års ålder, för prospektiva test med Immray pancan-d biomarkörsignaturs analys. Diabetespatienter över 50 års ålder ses alltmer som en nyckelriskgrupp för bukspottkörtelcancer. Bukspottkörtelcancer har en av de lägsta överlevnadnivåerna av någon större cancertyp och har en mortalitet överstigande den för bröstcancer. Nyckeln till förbättrad prognos ligger i tidig upptäckt. Immunovia har, baserat på flertalet retrospektiva kliniska försök, utvecklat det första blodsbaserade biomarkör-signaturtestet, Immray pancan-d, som nu håller på att valideras genom prospektiva studier hos kända & ärftliga högriskindivider.

– Denna ytterligare prospektiva kliniska validering av Immray pancan-d av upp till 6 000 diabetespatienter överstigande 50 års ålder, utgör en stabil grund för Immunovias kommersiella strategi för testbetalning och representerar en viktig milstolpe för tidig diagnos av bukspottkörtelcancer inte bara i Sverige, utan även globalt, säger Mats Grahn, vd Immunovia i ettpressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11