23948sdkhjf

Alla recept ska bli elektroniska

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen föreslår att all förskrivning av läkemedel till människa ska ske elektroniskt.

Redan idag sker 98 procent av all receptförskrivning elektroniskt. Men nu blir det huvudregeln.

– Elektronisk förskrivning minskar riskerna för manipulation av pappersrecept, vilket är viktigt för patientsäkerheten. Samtidigt kommer en viss förskrivning av läkemedel på pappersrecept alltid att vara nödvändig säger Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket har på uppdrag av regeringen tillsammans med Socialstyrelsen utrett och lämnat förslag på författningsändringar för att kunna införa elektronisk förskrivning av läkemedel som huvudregel. Men några undantag föreslås.

- Läkemedelsförsörjning måste kunna upprätthållas även vid olika typer av samhällsstörningar, därför måste det finnas möjligheter för förskrivning på annat sätt än elektroniskt när till exempel systemen av olika anledningar inte fungerar, säger Annika Babra.

Vidare föreslås att möjligheten att faxa recept tas bort och för att öka effektiviteten och patientsäkerheten föreslås att samordningsnummer och hälso- och sjukvårdens reservnummer ska kunna användas vid sidan av personnummer i vården, receptregistret och i läkemedelsförteckningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068