23948sdkhjf

Rekordår för life science i Skandinavien

Under 2017 fördubblades kapitalet som investerades i sektorn i Skandinavien jämfört med föregående år. Det visar en färsk rapport från Industrifonden.

Idag släpps Industrifondens rapport Scandinavian Life science funding report 2017 som täcker investeringslandskapet och finansieringsaktiviteter i den skandinaviska life science-sektorn under 2017. Rapporten inkluderar publika finansieringsaktiviteter inklusive noteringar och nyemissioner vid börserna Nasdaq Stockholm, Oslo axess, Nasdaq Copenhagen, Nasdaq first north och Aktietorget, samt investeringar gjorda av life science venture capital-investerare i Skandinavien.

Och rapporten visar att 2017 är ett rekordår. Närmare 19 miljarder kronor har investerats i Skandinaviska life science-bolag under 2017 vilket är en fördubbling av kapitalet som investerades under 2016 och i paritet med det totala belopp som investerades under 2014-2016.

– Vi ser tydligt att Sverige fortsätter att vara navet för life science-bolag i regionen, både avseende den publika miljön och investerat privat kapital av life science-riskkapital i regionen, säger Nina Rawal, chef för affärsområdet life science på Industrifonden.

Investeringarna har skett genom börsnoteringar, följdinvesteringar och nyinvesteringar av Skandinaviska riskkapital-investerare med fokus på life science. Sverige fortsätter att vara navet för skandinaviska life science-bolag.

Under 2017 reste life science-bolag på Stockholms marknadsplatser mer än 15 miljarder kronor vilket är en ökning på 155% jämfört med 2016 då siffran låg på 6 miljarder kronor.

Även riskkapitalinvesteringarna ökade i fjol. Under 2017 investerades närmare 800 miljoner kronor riskkapital i privata life science-bolag i Skandinavien - en ökning på 26% jämfört med 2016.

Industrifonden står för mest investerat kapital i skandinaviska bolag under året – hela 22% av totalt investerat kapital.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078