23948sdkhjf

Hjärt-lung slog utdelningsrekord

2017 blev ett bra år för Hjärt-lungfonden. Aldrig tidigare har man delat ut så mycket pengar till forskning.

Det var de frivilliga gåvorna som gav Hjärt-lungfonden möjlighet att dela ut mer än 340 miljoner kronor till olika forskningsprojekt.

– Forskningen har bidragit till att minska dödligheten i hjärt-kärlsjukdom med 25 procent på tio år, men det är fortfarande den vanligaste dödsorsaken med över 30 000 döda varje år. Därför vill vi tacka alla givare som bidrar till ännu fler livsavgörande genombrott, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden, i ett pressmeddelande.

Pengarna fördelas bland annat genom Hjärt-lungfondens stora forskningsanslag och Prins Daniels anslag för yngre lovande forskare. Dessutom finansierar fonden den världsunika befolkningsstudien Scapis, där 30 000 svenskar i åldrarna 50–64 år genomgår omfattande hälsoundersökningar. Målet är att genom ett enkelt blodprov kunna avgöra vilka som kommer att drabbas och utveckla individanpassade behandlingar.

Under de kommande åren finansierar Hjärt-lungfonden även åtta nya forskartjänster vid olika institutioner i Sverige. De utvalda forskarna arbetar bland annat med målsättningen att hitta den genetiska orsaken till KOL, studera samband mellan tandlossning och hjärtinfarkt samt utveckla en ambulansdrönare som kan leverera hjärtstartare snabbare i samband med hjärtstopp.

– Givarna ger oss möjlighet att finansiera forskning som ger konkreta resultat i form av nya behandlingar, ökad kunskap och fler räddade liv. Och behovet är fortsatt stort – förra året fick vi ansökningar från forskarna för närmare 1,9 miljarder, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-lungfondens forskningsråd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109