23948sdkhjf

Privat donation till ny utrustning

På Medicon Villages inköpslista står utrustning för att analysera och följa cancercellers reaktion på behandling.

Det är Medicon Village ägarstiftelse, stiftelsen Stefan Paulssons Cancerfond, Lunds Tekniska Högskola och IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelseLTH, som tillsammans ger 10,5 miljoner kronor för att den nya labutrustningen ska köpas in. 

Två nya apparater ska köpas in. Den ena är en skräddarsydd masspektrometern som ska kunna undersöka och särskilja proteiner med olika funktioner. Högre känslighet bidrar också till att mindre provmängder kan användas och fler ovanliga proteiner upptäckas. Målet är bland annat att se om cancerceller krymper och  se vilka specifika proteinformer som påverkar tumörens utveckling. Mottagarna av donationen är cancerforskarna Sara Ek och Fredrik Levander.

- Vi ska bland annat undersöka vilka proteinformer som förekommer i tumörer. Det handlar bland annat om att kunna kartlägga immunresponsen hos patienter. Det kan innebära att man kan identifiera biomarkörer som kan vara intressanta målmolekyler för immunrelaterad behandling. För det är väldigt hett just nu, säger Sara Ek.

På inköpslistan står också ett in vivo imaging system som ska visa tillväxten av cancerceller i realtid eller hur celler rör sig i en organism. Det gör det möjligt att följa utvecklingen av en behandling eller som diagnostik. Det är forskaren Ramin Massoumi som står för det inköpet.

- Instrumentet är väldigt unikt, eftersom det inte finns så många av det i Skandinavien. Hittills har vi inte kunnat använda något liknande instrument. Donationen öppnar dörrar och fler kan komma att använda instrumentet för att bedriva forskning på världsledande nivå, säger Ramin Massoumi.

Läkemedelsutveckling kräver övertygande prekliniska studier för att fastställa substansers, så kallade målmolekylers, säkerhet och känslighet innan tillstånd ges att gå vidare till kliniska studier, enligt pressmeddelandet. Där kan dessa nya utrustningar spela en viktig roll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125