23948sdkhjf

Stort intresse för diabetesstudie

Många vill delta i den kliniska studien av diabetesvaccinet Diamyd.

Den första av fem antagna patienter har fått sin sin första injektion i Diamyds medicals fas II-studie Diagnode-2. Flera patienter är inbokade för screening under de närmsta veckorna.

– Jag är mycket nöjd med det stora intresset från patienter, och föräldrar till yngre patienter att delta i studien, säger Johnny Ludvigsson i ett pressmeddelande. Han är professor vid Linköpings universitet och koordinerande prövare för Diagnode-2.

– Det är vår uppriktiga förhoppning att vi med Diagnode-2 nu kommer att kunna bevisa positiva kliniska effekter av GAD-vaccinet när det ges direkt i lymfsystemet. Preliminära data från Diagnode-1-studien pekar på detta när patienters egen insulinbevarande förmåga är någorlunda bevarad och de metaboliska och immunologiska svaren pekar i rätt riktning. Behandlingen riktar specifikt in sig på den underliggande autoimmuna sjukdomen, i syfte att bevara den kvarvarande insulinproduktionen, fortsätter han.

Nu undersöker Diamyd medical möjligheten att öppna flera kliniker för att ge fler patienter tillgång till att delta i studien. I dag är 16 kliniker öppna för patientrekrytering; nio i Spanien, två i Tjeckien och fem i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062