23948sdkhjf

EU godkänner diabetesmedicin från Novo Nordisk

Ozempic är ett nytt förbättrat behandlingsalternativ vid diabetes typ 2.

EU-kommissionen har godkänt Ozempic för behandling av vuxna med typ 2-diabetes.Ozempic ska tas en gång i veckan som monoterapi när metformin inte längre har tillräcklig effekt eller är kontraindicerat eller som tillägg till andra läkemedel för behandling av diabetes.

– Det är välkommet med välstuderade läkemedel som semaglutid som med enkelhet och god effekt kan erbjudas till personer med typ 2-diabetes, inte minst vid diabetesrelaterad sjuklighet som fetma och hjärt-kärlsjukdom. Att inte behöva ta läkemedlet mer än en gång i veckan kan dessutom vara ett attraktivt alternativ för många, säger Björn Eliasson, överläkare vid Diabetescentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

– Denna läkemedelsklass för behandling av diabetessjukdom har fått hög prioritet i riktlinjer från såväl läkemedelsverket som socialstyrelsen. Förutom glukoskontroll och effekt på vikten, minskar också risken för den kardiovaskulära sjuklighet som ofta är förknippad med diabetessjukdom.

Godkännandet av Ozempic baseras på det kliniska utvecklingsprogrammet Sustain där mer än 8 000 personer med typ 2-diabetes deltog. Behandling med Ozempic visade på bestående, statistiskt överlägsna och kliniskt relevanta minskningar av HbA1c och kroppsvikt i upp till 2 år jämfört med placebo och behandling med aktiv kontroll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406