23948sdkhjf

Sweden BIO bjuder in till politiker-prao

Nu bjuder branschorganisationen in politiker till sina medlemsföretagares vardag.

Sweden BIO lanserar life science-företagare för en dag, en möjlighet för politiker att ta del av organisationens medlemsföretags vardag. Idén är att belysa branschens betydelse för Sverige och vad den behöver av politiken för att växa sig starkare. Först ut var Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered som blev satt i arbete med att separera enantiomerer på Göteborgsföretaget Irlab therapeutics i Sahlgrenska science park.

För Lars Hjälmered var dagen ett sätt att få handfasta besked om vad som utgör hinder och förutsättningar för branschen, både nationellt och lokalt för Göteborg

– Tillgången på expertkompetens var en sak vi diskuterade. Bostadsbrist, visumregler och tillgång till internationella förskolor och skolor är sådant som spelar in. Där måste vi göra mer både i Göteborg och nationellt. Vi måste göra mer för att experter ska stanna kvar i landet, berättar han i ett pressmeddelande från Sweden BIO.

Irlab therapeutics vd Nicholas Waters uppskattar möjligheten att diskutera vilka villkor som är viktiga för dem med en rikspolitiker samtidigt som den får en praktisk förståelse för hur verksamheten fungerar. Själv lyfter han fram två frågor som är viktiga för dem; tillgången på kapital och att sjukvården prioriterar kliniska prövningar.

– Vi behöver mer kapital i form av förvaltade specialistfonder i regionen, geografisk närhet till investerare är en faktor, konstaterar han. Ett annat bekymmer som vi märker av är att det saknas tid för läkare och andra inom sjukvården att forska. Det uppmuntras inte, menar han.

Från Sweden BIO deltog Helena Strigård, policychef.

– Det här var första gången vi testade konceptet och jag tycker att det föll väl ut. Vi fick med oss mycket från både värdföretag och politikerpraktikant. Vi är noga med att hålla det här initiativet politiskt balanserat. Vår nästa praktikant blir en socialdemokrat från näringsutskottet. Det ska bli jättespännande att se vad hon får ta tag i senare i vår, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062