Egenvård i fokus för ny forskning

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Ett pilotprojekt vid Luleå tekniska universitet sätter ljuset på norrländsk egenvård.

Vad gör att en del personer i högre grad än andra avstår från att söka vård vid lindrig sjukdom, utan i stället litar till egenvård? Och vad har naturen för inverkan på vår hälsa? Det kommer att studeras i ett pilotprojekt vid Luleå tekniska universitet.

– Vi vet att äldre personer i glesbygd i mindre utsträckning söker vård för lindriga sjukdomar som halsont och förkylningar. Tillgång driver efterfrågan och människor i stora städer söker mer vård, trots att de inte är sjukare. Vi vill studera vad personer som tar till egenvård har för strategier, hur de hanterar och lindrar symptom. Med den hårda press som är på sjukvården så behövs den här forskningen. När resurserna är begränsade måste de med störst medicinskt behov gå först, säger Silje Gustafsson, forskare i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

– Det är väldigt viktigt om vi kan ta tillvara på kunskap som människor i glesbygd besitter och sprida vidare till andra delar av Sverige. Det här är kunskap som riskerar att försvinna med äldre generationer, men vi hoppas att vi kan föra strategier vidare till dagens unga.

En annan del i pilotprojektet Egenvårdspraktiker i norrländsk glesbygd är att studera hur människor använder naturen för att främja hälsa. Silje Gustafsson och Päivi Juuso, också hon forskare i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, kommer att göra intervjuer med personer boende i den norrbottniska glesbygden, bland annat i och kring Korpilombolo i Pajala kommun.

– Vi är Sveriges nordligaste universitet och i människorna i vår region har nära tillgång till naturen. Vi vill veta hur de använder den och vad den betyder för dem. Min tidigare forskning visar att kvinnor som lever med smärta hittar styrka i naturen. Det är intressant att se vilka strategier människor har för att bevara sin hälsa och om naturen ingår i dessa strategier, säger Päivi Juuso.

De båda forskarna konstaterar att det finns en tydlig genusaspekt kring egenvård – oftast är det kvinnan i familjen som tar ansvar för frågor som rör familjens hälsa.

– Jag är nyfiken på om 1177 håller på att ta över funktionen som kanske en mormor eller andra traditionella, kvinnliga nätverk hade förut, säger Silje Gustafsson, som är noga med att poängtera med att det även kan finnas negativa sidor med att förlita sig på egenvård.

– Det kan bottna i en misstro mot sjukvården. I vissa fall kan det även leda till att man får felaktiga råd av någon som inte har tillräckliga kunskaper.Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Roger Lindmark
Jag är uppväxt med 12 mil till närmsta läkare i översta Norrland. Det innebar att åka till läkaren tog en hel dag. Det gick bra att klara sig utan vård och jag var ju frisk så jag klarade mig hyfsat. Visserligen bröt jag benet en gång under slalomåkning och fick åka ambulansdressin till sjukhuset. En pärs med smärta vid varje rälsskarv. Överläkaren beslöt att hela benet skulle gipsas. Jag kände hans son, som var skolans poet och därför alltid gick i basker. Men avancerad egenvård förekom. En jag kände tog ambulansdressin när frun fick värkar och skulle föda. Barnet föddes på resan. Han agerade barnmorska och skar av navelsträngen med Morakniven och knöt till navelsträngen med ett av hans skosnören. Personalen på BB var förfärade. Han skulle lagt barnet på fruns mage och ingen Morakniv eller skosnöre.

Jag har andra släktingar som bott nära sjukhus och vårdcentral. För dem har det varit naturligt att direkt åka till akuten eller vårdcentralen för minsta lilla sak typ förkylning. Om alla i Sverige växt upp med 12 mil till läkaren som jag hade skulle vi inte ha några köer i vården.

Senare i vuxenålder var jag ensam på fjället och fiskade. En mil från väg och 5 km från stugan. Jag fick där ett ryggskott. Nu var det kris, men på 30 sekunder extemporerade jag verksam egenvård. Ryggskott är muskelkramp så jag satt ner hukande och böjde mig framåt för att sträcka ut ryggmusklerna. Ryggskottet upphörde och jag kunde gå till stugan. Problemet löste sig snabbt. Som apotekare måste man snabbt kunna extemporera en aktiv behandling vid kris. Dagens apotekare klarar tyvärr inte detta längre.

Anm. Ambulansdressinen fanns i Abisko och var nog den enda i Sverige. Den såg inte ut som en ambulans utan som en längre orangefärgad dressin med plats för en bår. Den användes sällan. Skulle gissa att det är bara ett halvdussin som lever som har åkt ambulansdressin.

Roger Lindmark
I Vassijaure finns en stor brant sten, som är 3-4 meter hög. Det sades att det var en offersten. Vi pojkar stod nedanför stenen och studerade den. Vi kom fram att det skulle gå att klättra upp på den även om ingen hade gjort det. Eftersom jag var äldst i sällskapet så var jag den självklare klättraren. Den var nästan lodrätt, men jag hittade skrevor jag kunde få tag i. När jag var 2-3 dm från toppen lossnade stenen som jag greppade och jag föll. Men jag hade tur min lillebror stod precis under och tittade beundrande på min klättring, så jag landade på honom, men slog ändå upp ett sår i huvudet, som började blöda. Min mamma blev förfärad och ringde distriktssköterskan i Abisko syster Syrena. Jag fick direkt åka med malmtåg till Abisko, Distriktssköterskan satte på agraffer på såret och sedan kunde jag ta nästa malmtåg hem. Syster Syrena var känd i hela Sverige för hon åkte mil på skidor till byarna på andra sidan Torneträsk för t.ex förlossningar. Det var ofta tidningsreportage om henne. Stenen finns fortfarande kvar för hugade klättrarspekulanter. På andra sidan järnvägen och ganska nära Folkets Hus. Detta hände i början av 60-talet. Vassijaure hade då ett hundratal innevånare, som var direkt eller indirekt anställda av SJ.

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Han tar över superstyrelsen

Alliansen har sitt förslag klart för Danderyd, Sös och Södertälje.

Abbvie rapporterar positiv fas III-studie

Goda resultat av upadacitinib från fas III-studie på reumatoid artrit.

Fisk mot Parkinson

Jobb & Karriär
Nya ledamöter i Apotekets styrelse

Jobb & Karriär
Från Gränbystadens vårdcentral till innovationschef

Maria Cederblad, tidigare chef för Gränbystadens vårdcentral, är ny chef för Innovation Akademiska.

Jobb & Karriär
Ledningsförändring i Moberg pharma

Nyhetsbrev

Primärvården kan bli bättre på att hitta misstänkt cancer

Betydligt fler misstänkta cancerfall än i dag kan identifieras tidigt inom primärvården. Det visar en ny avhandling.

Arkiv

"Svenska företag förknippas med kvalitet och kompetens"

I 40 år har Swecare arbetat för att öppna dörrar för svenska bolag utomlands. Här blickar vd Maria Helling framåt.

The best wealth is Health

Snabbspår för Neurovives kandidat

Likheter mellan åderförkalkning och cancer

Får Silvias alzheimerpris för tidig diagnostik

Michael Schöll får Drottning Silvias pris till ung alzheimerforskare.

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Småspik dödar bakterier

Biomarkör visar när hockeyspelare är redo

Jobb & Karriär
Ny topp till Biolamina

Bioteknikbolaget tillsätter ny operativ chef för att rusta sig för fortsatt tillväxt.

Miljardsatsning på läkemedelsförmånerna

Rekordförsäljning för Sedana

Jobb & Karriär
Hon stärker myndighetens ledningsgrupp

Från Region Uppsala till eHälsomyndigheten.

Viagra kan bli cancerbehandling

Potensläkemedlet och andra PDE5-hämmare utvärderas nu i flera kliniska studier.

Tummen upp för Sobi-läkemedel

6,6 miljarder för Stockholmsbolag

Amerikanska Alexion bjuder 6,6 miljarder kronor för Wilson Therapeutics.

Hela Karolinskas styrelse byts ut

I går kväll meddelade Alliansens gruppledare Irene Svenonius, M, Anna Starbrink, L, Ella Bohlin, KD, och Gustav Hemming, C, att hela Karolinskas sjukhusets styrelse byts ut.

Fortsatt uppåt för nätapotek

Jobb & Karriär
Han föreslås till Braincools styrelse

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Patent för Alzheimerbolag

Double bond får nytt distributionsavtal

Antikropp kan överlista super-E coli

GSK tar över receptfritt

Jobb & Karriär
Ny forskningschef till Oncopeptides

Nya vacciner upphandlade

Nu ska det gå snabbare att få pröva kliniskt

Jobb & Karriär
Ny finanschef till Karessa

Stororder för Biovica

Strandhäll kritisk mot smink på apotek

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159