23948sdkhjf

Omega-3 utreds

Nyligen publicerade studier antyder att omega-3-fettsyror inte skyddar mot hjärt-kärlsjuksjukdom hos personer som tidigare haft en hjärtinfarkt.

Med anledning av detta kommer den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att utvärdera produkternas nytta och risker utifrån tillgänglig data. Det meddelar Läkemedelsverket.

Omega-3-fettsyror är godkända i många europeiska länder för att, i kombination med andra läkemedel, minska risken för hjärt-kärlsjuksjukdomar hos personer som tidigare haft en hjärtinfarkt.

De används också för att minska nivåerna av triglycerider, vissa typer av blodfetter. När dessa produkter godkändes fanns vissa studier som visade på effekt, även om fördelarna ansågs vara små.

En nyligen publicerad meta-analys som inkluderade tio enskilda studier med sammanlagt 78 000 patienter kunde inte visa en statistiskt signifikant minskning i hjärtinfarkt, stroke eller andra hjärt kärlsjukdomar. Resultaten bekräftar dem från studier som publicerades 2012.

Granskningen som nu påbörjas kommer att utföras av EMAs kommitté för humanläkemedel, Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP, efter en begäran från svenska Läkemedelsverket.

När granskningen avslutats kommer EMA att utfärda rekommendationer angående produkternas användning i EU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14