23948sdkhjf

Tillgången till receptfria läkemedel tillräcklig

Att få tag på receptfria läkemedel i Sverige är tillräckligt enkelt och det behövs inte en till kategori av läkemedel konstaterar Läkemedelsverket.

På uppdrag av Socialdepartementet har Läkemedelsverket gjort en kartläggning av tillgången på receptfria läkemedel i Sverige och ett eventuellt behov av en ny kategori läkemedel, så kallade farmaceutläkemedel. Idag finns två kategorier av läkemedel i Sverige; receptfria och receptbelagda.

– Patientnytta och patientsäkerhet har varit myndighetens fokus under kartläggningen och vi ser inte att det idag finns någon anledning att ytterligare öka tillgången eller ändra förutsättningarna genom att lägga till någon ny läkemedelskategori för den receptfria försäljningen i Sverige, säger Brita Sjöström, projektledare Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Den tredje kategorin av läkemedel, farmaceutläkemedel, finns i flera europeiska länder men flera av de läkemedel som tillhör den tredje kategorin finns redan tillgängliga som receptfria läkemedel i Sverige visar kartläggningen. Läkemedelsverket konstaterar även att tillgången till receptfria läkemedel via apotek/webbhandel och detaljhandel är tillräcklig men att informationen till patienterna kan behöva förbättras.

– Egenvården som inkluderar receptfria läkemedel avlastar sjukvården på ett effektivt sätt men den kan utvecklas och förbättras. Här behöver vi gemensamt ta ett samlat grepp myndigheter, vårdgivare och apotekssektorn när det gäller förbättring och effektivisering av information och rådgivning vid egenvård, säger Brita Sjöström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063