23948sdkhjf

Nya biomarkörer för ledvärk hos hund

Med en metod från humanmedicinen har forskare identifierat biomarkörer för reumatisk ledvärk hos hund.

Hunden och människan har många gemensamma ärftliga sjukdomar, något som utnyttjas allt mer i forskningen. Nu har en analysmetod från humanmedicinen använts för att identifiera sjukdomsmarkörer i blod hos hundar med den SLE-liknande sjukdomen reumatisk ledvärk. Förhoppningen är att markörerna ska kunna användas för diagnos av SLE-liknande autoimmuna sjukdomar hos hund, och möjligen även hos människa.

Studien, som nyligen publicerades i tidskriften Scientific reports, är ett samarbete mellan forskare från SLU, Uppsala universitet, Karolinska institutet, Scilifelab, KTH, Broad institute i USA och Euroimmun i Tyskland.

Vid autoimmuna sjukdomar förekommer ofta autoantikroppar – antikroppar som riktas mot kroppen egna proteiner. Dessa autoantikroppar kan användas som markörer för autoimmun sjukdom och därmed som hjälpmedel vid diagnos.

Hanna Bremer från SLU arbetar framför allt med hundar av rasen Nova Scotia duck tolling retriever, även kallade tollare, eftersom denna ras verkar vara särskilt drabbad av en variant av SLE som kallas reumatisk ledvärk.

– Det vanligaste symtomet vid reumatisk ledvärk är stelhet efter vila. Andra typiska symtom är hälta från olika ben, svårighet att resa sig, gå i trappor och hoppa in i och ut ur bilen, säger Hanna Bremer i ett pressmeddelande.

För dessa sjukdomar är kunskapsläget betydligt sämre för hund än människa. De tester som finns idag, ANA-testet, är dessutom relativt ospecifikt.  Vad Hanna Bremer och hennes kollegor nu har visat är att hundar med SLE-liknande sjukdomar ofta har autoantikroppar mot två specifika proteiner (ILF2 och ILF3) som har kopplingar till kroppens immunförsvar.

– Hur dessa autoantikroppar kan komma att användas rent praktiskt behöver studeras ytterligare, men de har potential att användas för diagnos av SLE-liknande sjukdomar hos hund, och kanske även hos människor, säger Hanna Bremer.

Studien är ett av många exempel på det fruktbara samarbetet mellan veterinär- och humanmedicinsk forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11