23948sdkhjf

Miljardsatsning på läkemedelsförmånerna

I dag presenterar regeringen sin vårändringsbudget. För hälso- och sjukvårdsområdet finns en rad satsningar med.

Ett ökat anslag för läkemedelsförmånen är en av de satsningar som ingår i vårändringsbudgeten som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade under morgonen. Bidraget föreslås ökas med 1 149 100 000 kronor.

Skälet till den föreslagna ökningen är att kostnaderna för läkemedelsförmånen för 2018 uppgår till ett högre belopp än vad som tidigare beräknats. Staten har sedan 1998 ersatt landstingen för kostnaderna för läkemedelsförmånerna genom ett särskilt statsbidrag. Den överenskommelse som staten och landstingen ingått om statens bidrag till kostnader för läkemedelsförmåner med mera för 2018 innebär att kostnaderna uppgår till ett högre belopp än vad som tidigare beräknats. Bidraget för läkemedelsförmånerna under 2018 bedöms därför inte rymmas inom anvisat anslag. Det totala anslaget blir nu 27,7 miljarder kronor.

Vidare finns förslag på att anslaget för bidrag till folkhälsa och sjukvård ska ökas med 600 miljoner kronor. Pengarna ska dels gå till att möjliggöra anställning av vårdpersonal inom bristkompetenser som är intresserade av att arbeta vidare efter 65 års ålder. Pengarna ska även användas till att förbättra tillgängligheten i sjukvården och korta köerna.

I vårbudgeten föreslår regeringen även ett riktat statsbidrag till kommunsektorn på 350 miljoner för att kunna öka investeringstakten av välfärdsteknik. Regeringen nämner bland annat de möjligheter som mobila larm eller applikationer på mobiler och surfplattor som påminner eller ger stöd, kan ge personer med funktionsnedsättning och äldre personer för att öka delaktigheten och livskvaliteten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096