23948sdkhjf

Cancerframkallande ämnen i tatueringsfärger

Läkemedelsverket har granskat 34 färger för tatuering och permanent makeup och 12 av färgerna innehöll förbjudna ämnen.

Läkemedelsverket har granskat 34 färger för tatuering och permanent makeup och kontrollerna visade att 12 färger innehöll förbjudna ämnen misstänkta som cancerframkallande, mutagena, reproduktionstoxiska, allergiframkallande eller innehöll för höga halter av föroreningar.

– Vi ser allvarligt på detta och har sett till att färgerna plockats bort från marknaden. Det är viktigt att den som funderar på att tatuera sig alltid frågor sin tatuerare om färgerna uppfyller reglerna. Vi kommer att fortsätta med vår kontroll av tatueringsfärger på den svenska marknaden, samt fortsätta att stödja kommunerna och deras kontroller av tatueringsfärger, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.

Myndigheten har utfört analyskontroller och märkningskontroller av 34 tatueringsfärger för tatuering och permanent makeup. 12 produkter visade sig innehålla förbjudna ämnen eller för höga halter av föroreningar. Fem av produkterna innehöll aromatiska aminer vilka är förbjudna i tatueringsfärger med anledning av att de misstänks vara cancerframkallande, mutagena - skadar arvsmassan, reproduktionstoxiska - skadar fortplantningsförmågan eller på grund av deras allergiframkallande egenskaper.

Läkemedelsverket ansvarar tillsammans med landets kommuner för att kontrollera att företagen som säljer tatueringsfärger följer reglerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094