23948sdkhjf

Karo dubblar vinsten och lanserar nytt

Specialistläkemedelsbolaget Karo Pharma dubblar omsättning och vinst under första kvartalet. Tillväxten drevs i huvudsak av förvärv. Planerar lansering av ny produkt mot medelsvår smärta under 2018.

Karo Pharma utvecklar och marknadsför produkter till apotek och direkt till sjukvården och har uppköp av bolag och projekt som strategi. Senaste storförvärvet skedde tidigare i våras då Karo Pharma förvärvade en produktportfölj från det danska läkemedelsföretaget Leo pharma för 260 miljoner euro. De förvärvade produkterna omsatte cirka 700 miljoner kronor under 2017.

Nu redovisar bolaget ett resultat efter skatt på 47,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (21,4). Rörelseresultatet landade på 63,6 miljoner kronor (31,4) och nettoomsättningen uppgick till 267 miljoner kronor (139). Den organiska tillväxten blev + 10,7%. En siffra som var över förväntan enligt kommentar från Anders Lönner, styrelseordförande Karo Pharma.

Bolaget har förändrat sin inriktning mot att bli ett mer renodlat specialistläkemedelsbolag.

– Genom vårt ökade fokus på läkemedel, vilka kommer representera mer än 80 procent av bolagets försäljning, har bolaget goda möjligheter att förbättra lönsamheten ytterligare, kommenterar Anders Lönner.

Bolaget kommer under 2018 att sikta på lansering en ny produkt i form av en läkemedelskombination av paracetamol och ibuprofen för behandling av medelsvår smärta. Läkemedlet är medicinskt godkänt i de nordiska länderna och produkten kommer från förvärvet av norska Weifa som skedde hösten 2017.

Nya pengar är på väg in i bolaget. Styrelsen har beslutat om en fullt garanterad företrädesemission. Beslut fattas på årsstämman 3 maj och förväntas tillföra bolaget cirka 1,3 miljarder kronor.

Karo Pharma är noterat på Nasdaq Stockholmsbörsens lista Mid cap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329