23948sdkhjf

De vann Swedenbio Award

För 12:e året i rad delade Swedenbio ut sitt pris. I år gick utmärkelsen till ett bolag som visat på att samverkande forskning mellan olika sektorer kan ge stora synergieffekter.

För 12:e året i rad delade Swedenbio ut priset till ett företag som utmärkt sig genom att bidra till samhällelig nytta som understryker betydelsen av en framgångsrik life science-industri i Sverige.

Starka samarbeten med både akademin och globala läkemedelsbolag samt en hög vetenskaplig ambition har gett årets vinnare av priset en portfölj av innovativa projekt för behandling av sjukdomar i centrala nervsystemet. Ett område där de medicinska och samhälleliga behoven är växande. Så motiverade Swedenbio att årets pris gick till Bioarctic.

Bioarctic är ett svenskt forskningsintensivt biofarmabolag med målsättning att utveckla nya behandlingar som angriper orsakerna till sjukdomar som drabbar det centrala nervsystemet.

Det internationellt uppmärksammade bolaget har sedan starten 2003 byggts upp och finansierats av grundare och en jämställd ledning till att år 2017 noteras på Nasdaq Stockholm mid cap. Noteringen är en av de största emissionerna som gjorts inom svensk bioteknik sedan 2000.

– Det är en stor ära för oss alla på Bioarctic att ta emot årets Swedenbio Award. Vi är glada över att våra framgångar uppmärksammas. Utmärkelsen är en bekräftelse på Bioarctics bidrag till den fortsatta positiva utvecklingen av life-science branschen i Sverige, säger Gunilla Osswald, vd för Bioarctic i en kommentar.

Företagets resa har innehållit omfattande forskningssamarbeten som fört samman kunnande inom universitet och näringsliv för att möta behovet av behandling inom bland annat Alzheimer och Parkinson. Sjukdomar där bristen på läkemedel som påverkar den underliggande patologin är stor.

Swedenbios vd Jonas Ekstrand menar att bolaget är ett utmärkt exempel på de stora synergier som kan skapas då forskning inom olika sektorer effektivt kan samverka för att hitta lösningar på medicinska utmaningar.

– Vi är glada över att ge årets Swedebio Award till Bioarctic. Förhoppningsvis leder bolagets forskning till att patienter kan få tillgång till sjukdomsmodifierande behandling för Alzheimers och Parkinsons sjukdom, vilket skapar värde även för anhöriga och samhället.

De nominerade bolagen till Swedenbio Award 2018:

Bioarctic, Galenica, Gedea biotech, Hansa medical, Ilya pharma, Isconova / Novavax, Scandinavian biopharma, Verigraft, Wilson Therapeutics och Xintela.

Tidigare vinnare är:

Oncopeptides, Alligator bioscience, Recipharm, Orexo, Affibody, Vitrolife, Aerocrine, BioInvent, Cellavision, Medivir och Gyros.

Årets pris är det tolfte i ordningen och delas ut tillsammans med prissponsorn HealthCap.  Vinnaren utses av Swedenbios styrelse.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093