23948sdkhjf

Novo Nordisk satsar på cellterapier

Svenska Biolamina och läkemedelsbolaget i två nya projekt för att utveckla cellterapier mot kroniska sjukdomar – Samarbetar med Lunds universitet.

Danska Novo Nordisk har sitt huvudfokus på sjukdomsområdet diabetes och de senaste åren har läkemedelsföretaget arbetat med att utveckla stamcellsbaserade behandlingar mot den autoimmuna sjukdomen typ 1-diabetes. Målet är att påbörja kliniska studier inom några år och företaget har nu ingått två ytterligare samarbeten med fokus på utveckling av stamcellsbaserade terapier – denna gång utanför diabetesområdet.

Fokus på Parkinson

I det ena samarbetet ska Novo Nordisk tillsammans med professor Malin Parmars forskargrupp samt deras medarbetare Agnete Kirkeby och Anders Björklund vid Lunds universitet försöka ta fram en ny stamcellsbaserad behandling för Parkinsons sjukdom. Där är målet att transplantera in dopaminproducerande celler i hjärnan på patienter med sjukdomen. Malin Parmars forskargrupp har utvecklat en metod för att få stamceller att utvecklas till sådana celler.

– Vi har utvecklat en effektiv och stabil process för att få fram förstadier till dopaminproducerande nervceller från embryonala stamceller med syfte på att ersätta de dopaminproducerande nervceller som gått förlorade hos patienter med Parkinsons sjukdom. Vi har i våra djurförsök visat att cellerna överlever under lång tid efter transplantation till hjärnan och att de fungerar lika bra som hjärnans egna dopamin-neuron. Utmaningen med att använda stamceller som behandling vid Parkinsons sjukdom är att försäkra sig om att man effektivt och säkert kan producera precis den celltyp som behövs samtidigt som man måste ha en minimal kontaminering av oönskade celler. Det är detta som vi lyckats med i vår forskning, säger Agnete Kirkeby.

– För att utveckla en terapi som i framtiden kan nå patienter världen över krävs ekonomiska resurser, expertis inom regulatoriska frågor på en global nivå, resurser och expertis för att genomföra kliniska prövningar, och en infrastruktur som möjliggör storskalighet och kommersialisering. Allt detta erbjuds vi nu genom samarbetet med Novo Nordisk och vi är mycket glada att en ha dem som partner för att driva vår forskning vidare i kliniska studier, tillägger Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap och forskargruppsledare.

Samarbete med Singapore

I det andra projektet, som genomförs i samarbete med professor Karl Tryggvason vid Duke National University Singapore Medical School, ligger fokus på att utveckla behandlingar mot kronisk hjärtsvikt och åldersrelaterad makuladegeneration.

Stamcellerna till de båda projekten kommer att tas fram i samarbete med University of California San Francisco, UCSF, som utvecklat en teknik för detta. I maj invigdes ett nytt GMP-labb för ändamålet på universitetet. Där kommer medarbetare från både företaget och UCSF att arbeta.

Biolamina odlar cellerna

Det svenska bioteknikföretaget Biolamina är partner i båda projekt, där företagets cellodlingsmatriser kommer att användas för att odla upp celler till behandlingarna. Företaget utvecklar och säljer produkter för cellodling baserade på proteiner från lamininfamiljen som finns naturligt i cellers omgivning och som används av Biolamina för att imitera cellernas förhållanden i kroppen.

Licensavtalen för dessa projekt sammanfaller med att Biolamina ska lansera sin första produkt för tillverkning av celler för cellterapier.

Novo Nordisk har för avsikt att inleda ytterligare samarbeten för utveckling av stamcellsterapier mot kroniska tillstånd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125