23948sdkhjf

Stort intresse för Tbc-diagnostikföretag

Det blev 10 miljoner kronor in till kassan för utvecklandet av tuberkulos-test.

Med hjälp av Almi och Scietys nätverk fulltecknades onoterade EMPE Diagnostics nyemission redan två veckor före sista teckningsdag. EMPE Diagnostics har utvecklat och håller på att lansera ett snabbtest för diagnostik av tuberkulos.

- Vi märker att investerare efterfrågar den här typen av bolag som kombinerar stor ekonomisk potential med samhällsnytta, vilket stämmer väl överens med Scietys
investeringsfilosofi, berättar Andreas Lindblom, vd för Sciety i ett pressmeddelande.

Nu ska EMPE Diagnostics slutföra den pågående produktvalideringen i samarbete med europeiska referenslaboratorier till WHO. I höst väntar lansering i Europa och sedan ska bolaget lansera testet i Indien där tuberkulos är ett stort hälsoproblem med drygt 2,5 miljoner insjuknade.
- Under utbildningen och yrkeslivet i Indien slogs jag ofta av den stora diskrepansen mellan tillgängliga teknologier och verkligheten i många behövande områden. Många av dagens metoder för diagnostisering av tuberkulos är långsamma eller kräver infrastruktur som bara är tillgänglig på välutrustade laboratorier. Nu ser jag fram emot att kunna erbjuda ett diagnostiskt test anpassat för områden med begränsad infrastruktur”, berättar Pavan Asalapuram, medgrundare och vd för EMPE
Diagnostics.
I höstas besökte Pavan Indiens motsvarigheter till svenska Smittskyddsinstitutet och
Läkemedelsverket i samarbete med Swecare.
- Vi fick positiva indikationer om att ingå i ett nationellt tuberkulosprogram i samarbete med myndigheter och tuberkuloslaboratorier. Ett sådant program skulle kräva över 40 miljoner testkit om året, avslutar Pavan.

Bolaget får nu in 10 miljoner och genomsnittsinvesteringen låg på ca 200 000 kr.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094