23948sdkhjf

Nu är det drag i life science-Sverige!

Det går bra nu för life science-branschen, skriver Swedenbios policychef Helena Strigård.

Att det är drag i life science märker vi som branschorganisation. I dagarna tog vi nämligen emot vår 250:e medlemsansökan.
Det är inte bara SwedenBIO som växer så det knakar, att hela branschen andas optimism visar en nyligen publicerad rapport från Tillväxtanalys.

Nettoomsättningen ökar i nästan alla segment, liksom antalet anställda som nu omfattar 42 0001. Lägg därtill till exportintäkter på 95 miljarder kronor och innovationer som räddar liv så råder inget tvivel om att det här är en bransch som skapar stora samhällsvärden för vårt land. Vi jobbar för att vi ska fortsätta uppåt, långsiktigt och stabilt. Vår roll som branschorganisation är att samla life science bolag och andra nyckelaktörer i starka affärsnätverk, att sprida kunskap och att ge branschen en stark röst. Den rösten behöver vi nu höja för att säkra att vi lägger grunden för framtidens exportintäkter och innovationer.
Det bygger nämligen

på att vi idag, på samma sätt som för tio och kanske till och med tjugo år sedan, är framsynta nog att se hur viktiga FoU-samarbeten mellan branschens olika aktörer är för att det som nu är högriskprojekt kan bli livskraftiga tillväxtbolag om ett antal år.
Det bygger på att vi ser hur beroende vi är av ett inflöde av etableringar och investeringar för att komplettera och vitalisera de bolag som växer fram här hemma.
Och det bygger på att vi förstår att värna de trumfkort vi har som får oss att sticka ut i den internationella konkurrensen och som lagt grunden för de framgångar vi nu ser.

Tillgång till kliniska studier, forskningsinfrastruktur och biobanker för att nämna några. Sverige som nation investerar kraftigt i life science. Och det ger återbäring till samhället, på allehanda olika sätt. Hur framtidens återbäring kommer att se ut kan vi inte veta, men vi kan vara rätt säkra på att den kommer att vara sprungen ur att det idag, 2018, fanns några som vågade ta risken. Igen och igen och igen.
Därför måste vi, samtidigt som vi gratulerar oss själva till en växande life science-bransch, slå vakt om ramvillkor och innovationsstödssystem som ger stabilitet nog att våga utmana, både gängse affärsmodeller och gängse lösningar på dagens samhällsproblem.
Då krävs långsiktighet som sträcker sig över mandatperioderna i program och satsningar. Samtidigt krävs en flexibilitet i utformningen som möjliggör för privat och offentligt kapital att mötas och stora och små bolag med olika affärsmodeller att delta. En större öppenhet för internationella flöden av kompetens och kapital behöver byggas in i alla stödstrukturer i innovationssystemet och backas upp av ett nationellt främjandearbete för export och investeringar. Och viktigast av allt, det krävs en genuin vilja hos beslutsfattare att börja checka av åtgärder.

Göralistan är känd. Nu krävs handling.
* 1 Tillväxtanalys 2018, Den svenska life science-industrins utveckling – statistik och analys, PM 2018:06

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078