23948sdkhjf

Framtidens Life Science kräver innovativ kompetensförsörjning

Så ska kompetensbehovet matchas med utbudet på framtidens arbetsmarknad

I dag finns en stor efterfrågan på kompetens, framför allt inom snabbväxande områden som Life Science. Vad kan göras i dag för att framtidens kompetensbehov ska matcha utbudet på framtidens arbetsmarknad? För att få insikt i detta har vi pratat med Poolia Life Science som kommer att diskutera ämnet i en paneldebatt under Almedalen.

Vad orsakar dagens kompetensbrist inom Life Science?

För att hålla takten med arbetsmarknaden – som ständigt expanderar med nya företag och områden – behöver vi framförallt utbilda fler personer med efterfrågad kompetens. Life Science-området utvecklas ständigt vilket gör att vi på flera håll saknar den kompetens som krävs för att branschen ska kunna fortsätta att utvecklas i rätt riktning. Som det ser ut i dag har utbildningen av ny kompetens halkat efter det behov som finns inom branschen. Dessutom finns det kompetens i dag som riskerar att gå förlorad till utlandet. Därför behöver Sveriges arbetsmarknad på sikt även bli mer attraktiv globalt – och det gäller inte bara för nyexaminerade, utan även forskare på högre nivå. För att framtidens Life Science ska bli framgångsrik behövs kompetens på alla nivåer, säger Karl Engström, konsultchef IT, Life Science och Engineering.

Hur skapar vi bra kompetensförsörjning för framtiden?

Något som vi borde sträva efter är att skapa ett samarbete mellan olika aktörer. Staten, akademin, universitet och forskningsinstitut behöver jobba tillsammans med industrin. När industrin märker att det saknas kompetens inom ett visst område, behöver de kunna kommunicera det till staten så att en hållbar utbildning skapas som går i linje med både dagens och morgondagens behov på arbetsmarknaden. Incitament behöver också skapas så att fler personer faktiskt vill utbilda sig till bristyrken. Om staten ser till att skaffa fram utbildningsplatser bör industrin också kunna säkerställa att det finns jobb för de här personerna om fem år. Det ska vara en bra investering för alla inblandade. För att åstadkomma detta behöver vi öppna upp för en dialog mellan aktörerna, säger Engström.

Läs mer om hur Poolia tacklar morgondagens kompetensbrist

Hur påverkas framtidens Life Science av kompetensbristen?

Det pratas mycket om att “tekniken springer snabbare än mänskligheten” och att robotiseringen kan leda till att flera förlorar sina jobb. Men det finns också en problematik i att hitta kompetens som kan styra (och uppdatera) framtidens robotar. Om vi inte ser till att fylla på med kompetens som kan ta hand om detta riskerar utvecklingen att hämmas, varnar Karl Engström.

Vad vill Poolia lyfta fram i Almedalen?

Om aktörerna hjälps åt att lösa problemet med kompetensbristen kommer alla att tjäna på det i längden. Under årets paneldebatt i Almedalen kommer Poolia Life Science, tillsammans med särskilt inbjudna, att prata om vad vi kan göra för att omvandla dagens hot om bristande kompetens till framtidens möjlighet för att rekrytera rätt chefer och medarbetare till svensk Life Science. Kom och diskutera med oss!

I panelen den 2 juli klockan 10–11 på Gotlands museum, Strandgatan 14:

  • Karin Meyer, vd, Apotekarsociteten
  • Ylva Williams, vd, Stockholm Science City
  • Sara Jupiter, rekryteringskonsult, Poolia Life Science & Engineering
  • Dag Larsson, senior sakkunnig, Läkemedelsindustriföreningen
  • Maria Karlgren, forskare och lektor, Uppsala universitet
  • Björn Ursing, program director, Sweden BIO
  • Loth Hammar, moderator

Källa: Poolia Life Science

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063